REŢETA ZILEI: Joi: Cozonac pufos şi delicios. Greşeala pe care o fac multe gospodine
Publicat pe 10.12.2015 la 12:00 Actualizat pe 10.12.2015 la 12:17
Sărbătorile de iarnă bat la uşă, dar nu ai prea mult timp la dispoziţie să găteşti mâncăruri complicate? Îţi recomandăm să încerci acest cozonac savuros cu care suntem siguri că o să-ţi impresionezi invitaţii.
Sărbătorile de iarnă bat la uşă, dar nu ai prea mult timp la dispoziţie să găteşti mâncăruri complicate? Îţi recomandăm să încerci acest cozonac savuros cu care suntem siguri că o să-ţi impresionezi invitaţii.
Nu uita că făina, ouăle, zahărul și ligheanul în care veți frământa cozonacul trebuie să fie la temperatura camerei! Conform bucate-aromate.ro, ingredientele şi modul de preparare sunt:
1 kg de făină
200 g zahăr
50 g drojdie proaspăta
1/2 litru de lapte
4 gălbenușuri
1 ou întreg – pentru uns pe deasupra
50 g unt
100 ml de ulei – pentru uns blatul de lucru și formele
coajă rasă de la o lămâie
un vârf de linguriță de sare
Pentru umplutură
200 g zahăr
4 linguri de cacao
200 g rahat
Mod de preparare cozonac pufos cu rahat și cacao
Făina, ouăle, zahărul și ligheanul în care veți frământa cozonacul trebuie să fie la temperatura camerei. Cerneți făina în ligheanul pregătit. Ideal ar fi să o cerneți de două ori ca să înglobeze cât mai mult aer și să obțineți un cozonac cât mai pufos. Încălziți laptele. Nu trebuie să fie fierbinte, ci ușor călduț, abia să se simtă la mână. Dați deoparte 50 ml de lapte călduț pe care îl vom folosi la maia, iar în restul de lapte dizolvați zahărul.
Dizolvați drojdia în 50 ml de lapte, apoi adăugați treptat 100 g de făină și amestecați maiaua cu o lingură de lemn până obțineți o consistență cremoasă. Presărați peste maiaua astfel preparată o lingură rasă de făină, o acoperiți cu un prosop curat și o lăsați la dospit timp de 30 de minute într-un loc ferit de curent. Va creste și veți observa la suprafața ei ca făina s-a “crăpat”.
Topiți untul într-o crăticioară la foc mic, apoi îl lăsați să se răcorească. Când îl folosiți trebuie sa fie călduț, nici rece, nici fierbinte. Bateți gălbenușurile cu o furculiță și adăugați în ele sarea și coaja rasă de lămâie.
Faceți o adâncitură în făina din lighean în care turnați maiaua, gălbenușurile bătute și restul de laptele călduț. Amestecați cu mâna, iar pe măsură ce aluatul se leagă, turnați puțin unt topit (cam 1/3 din cantitate) și frământați până ce acesta este complet înglobat. Abia apoi turnați din nou puțin unt și frământați din nou și tot așa până când aluatul înglobează tot untul.
Frământați aluatul cam 30 de minute până când îl simțiți că devine moale, elastic, lucios și nu se mai lipește de mâini, nici de lighean. Acoperiți ligheanul cu un șervet și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț și ferit de curent până își dublează volumul (aprox. 1 oră).
Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și îl împărțiți în 4 părți egale. Întindeți pe rând fiecare bucată de aluat într-o foaie cu grosimea de 2-3 cm. Întindeți cu mâna, nu cu sucitorul, pentru a păstra aerul în interior!!
Pentru umplutura de cacao, doar amestecați pudra de cacao cu zaharul. Împărțiți cantitatea obținută în 4 părți egale și presarăți pe fiecare foaie de aluat. Presarăți și rahatul tăiat cuburi.
Rulați foile de aluat, împletiți-le două câte două și așezați-le în 2 forme de cozonac unse cu ulei și tapetate cu hârtie de copt.
Acoperim formele cu un șervet și le lăsă-le la dospit timp de 60 de minute până când începe să depășească marginile formei.
Ungeți cozonacii cu oul bătut. Dacă vă place, îi puteți presăra cu zahar tos.
Băgați cozonacii în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și lăsați-i la copt 40-45 de minute până trec testul scobitorii. Lăsați cozonacii la răcit eventual până a doua zi.
Poftă bună!
Sursă foto spynews
Citeşte şi
REŢETA ZILEI - MARŢI: Cartofi cu smântână şi mărar! Uşor de preparat şi cu un gust delicio