Homepage » Actualitate » REŢETA ZILEI: Joi: Cozonac pufos şi delicios. Greşeala pe care o fac multe gospodine

REŢETA ZILEI: Joi: Cozonac pufos şi delicios. Greşeala pe care o fac multe gospodine

Publicat pe 10.12.2015 la 12:00 Actualizat pe 10.12.2015 la 12:17

Sărbătorile de iarnă bat la uşă, dar nu ai prea mult timp la dispoziţie să găteşti mâncăruri complicate? Îţi recomandăm să încerci acest cozonac savuros cu care suntem siguri că o să-ţi impresionezi invitaţii.

Sărbătorile de iarnă bat la uşă, dar nu ai prea mult timp la dispoziţie să găteşti mâncăruri complicate? Îţi recomandăm să încerci acest cozonac savuros cu care suntem siguri că o să-ţi impresionezi invitaţii.

Nu uita că făina, ouăle, zahărul și ligheanul în care veți frământa cozonacul trebuie să fie la temperatura camerei! Conform bucate-aromate.ro, ingredientele şi modul de preparare sunt:

1 kg de făină
200 g zahăr
50 g drojdie proaspăta
1/2 litru de lapte
4 gălbenușuri
1 ou întreg – pentru uns pe deasupra
50 g unt
100 ml de ulei – pentru uns blatul de lucru și formele
coajă rasă de la o lămâie
un vârf de linguriță de sare

Pentru umplutură

200 g zahăr
4 linguri de cacao
200 g rahat

Mod de preparare cozonac pufos cu rahat și cacao

Făina, ouăle, zahărul și ligheanul în care veți frământa cozonacul trebuie să fie la temperatura camerei. Cerneți făina în ligheanul pregătit. Ideal ar fi să o cerneți de două ori ca să înglobeze cât mai mult aer și să obțineți un cozonac cât mai pufos. Încălziți laptele. Nu trebuie să fie fierbinte, ci ușor călduț, abia să se simtă la mână. Dați deoparte 50 ml de lapte călduț pe care îl vom folosi la maia, iar în restul de lapte dizolvați zahărul.

Dizolvați drojdia în 50 ml de lapte, apoi adăugați treptat 100 g de făină și amestecați maiaua cu o lingură de lemn până obțineți o consistență cremoasă. Presărați peste maiaua astfel preparată o lingură rasă de făină, o acoperiți cu un prosop curat și o lăsați la dospit timp de 30 de minute într-un loc ferit de curent. Va creste și veți observa la suprafața ei ca făina s-a “crăpat”.

Topiți untul într-o crăticioară la foc mic, apoi îl lăsați să se răcorească. Când îl folosiți trebuie sa fie călduț, nici rece, nici fierbinte. Bateți gălbenușurile cu o furculiță și adăugați în ele sarea și coaja rasă de lămâie.

Faceți o adâncitură în făina din lighean în care turnați maiaua, gălbenușurile bătute și restul de laptele călduț. Amestecați cu mâna, iar pe măsură ce aluatul se leagă, turnați puțin unt topit (cam 1/3 din cantitate) și frământați până ce acesta este complet înglobat. Abia apoi turnați din nou puțin unt și frământați din nou și tot așa până când aluatul înglobează tot untul.

Frământați aluatul cam 30 de minute până când îl simțiți că devine moale, elastic, lucios și nu se mai lipește de mâini, nici de lighean. Acoperiți ligheanul cu un șervet și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț și ferit de curent până își dublează volumul (aprox. 1 oră).

Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și îl împărțiți în 4 părți egale. Întindeți pe rând fiecare bucată de aluat într-o foaie cu grosimea de 2-3 cm. Întindeți cu mâna, nu cu sucitorul, pentru a păstra aerul în interior!!

Pentru umplutura de cacao, doar amestecați pudra de cacao cu zaharul. Împărțiți cantitatea obținută în 4 părți egale și presarăți pe fiecare foaie de aluat. Presarăți și rahatul tăiat cuburi.
Rulați foile de aluat, împletiți-le două câte două și așezați-le în 2 forme de cozonac unse cu ulei și tapetate cu hârtie de copt.
Acoperim formele cu un șervet și le lăsă-le la dospit timp de 60 de minute până când începe să depășească marginile formei.
Ungeți cozonacii cu oul bătut. Dacă vă place, îi puteți presăra cu zahar tos.

Băgați cozonacii în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și lăsați-i la copt 40-45 de minute până trec testul scobitorii. Lăsați cozonacii la răcit eventual până a doua zi.

Poftă bună!

Sursă foto spynews

Citeşte şi

REŢETA ZILEI - MIERCURI: Cea mai bună piftie de porc. Care este greşeala pe care nu trebuie să o faci ca să îţi iasă perfect

REŢETA ZILEI - MARŢI: Cartofi cu smântână şi mărar! Uşor de preparat şi cu un gust delicio

În articolul
REŢETA ZILEI: Joi: Cozonac pufos şi delicios. Greşeala pe care o fac multe gospodine
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Alarmă sanitară în Asia! Hong Kong și Singapore, afectate de un nou val de Covid
Monden • la 18:24
Alarmă sanitară în Asia! Hong Kong și Singapore, afectate de un nou val de Covid
  • Alarmă sanitară în Asia
  • Hong Kong și Singapore, afectate de un nou val de Covid
Antonia, schimbare radicală de look. Cum au reacționat fanii când au văzut-o: „Ai stricat...” / FOTO
Showbiz intern • la 17:13
Antonia, schimbare radicală de look. Cum au reacționat fanii când au văzut-o: „Ai stricat...” / FOTO
  • Antonia, schimbare radicală de look
  • Cum au reacționat fanii când au văzut-o
Povestea tulburătoare a livratorului viral pe TikTok. Cum s-a schimbat viața lui Aurel, după ce a devenit celebru
Emisiuni TV • la 16:39
Povestea tulburătoare a livratorului viral pe TikTok. Cum s-a schimbat viața lui Aurel, după ce a devenit celebru
  • Un livrator a devenit celebru pe TikTok
  • Aurel are o poveste incredibilă
Ce a inventat un tânăr din Ploiești i-a lăsat fără cuvinte pe americani și asiatici. A câștigat aurul și s-a înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu
Stiri interne • la 16:15
Ce a inventat un tânăr din Ploiești i-a lăsat fără cuvinte pe americani și asiatici. A câștigat aurul și s-a înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu
  • Ce a inventat un tânăr din Ploiești i-a lăsat fără cuvinte pe americani și asiatici
  • Povestea tânărului de succes
Ce va face Eugen Cristea cu obiectele Cristinei Deleanu! Marele actor are sufletul gol, după moartea ei
Emisiuni TV • la 15:55
Ce va face Eugen Cristea cu obiectele Cristinei Deleanu! Marele actor are sufletul gol, după moartea ei
  • Eugen Cristea a luat o decizie importantă după moartea Cristinei Deleanu
  • Mâine își va lua rămas bun de la soția lui
Ingredientul ieftin care îți transformă sparanghelul într-o delicatesă. De ce nu trebuie să îl fierbi
Beauty & Lifestyle • la 15:21
Ingredientul ieftin care îți transformă sparanghelul într-o delicatesă. De ce nu trebuie să îl fierbi
  • De ce nu se fierbe sparanghelul
  • Ce ingredient trebuie să adaugi
Vezi toate știrile noi
Recomandări
Cele mai bune prietene, moarte pe iarbă, ţinându-se de mână, după un accident cumplit. "Cadou" de majorat le va fi piatra funerară după tragedia din Irlanda
recomandare pe observatornews.ro
Cele mai bune prietene, moarte pe iarbă, ţinându-se de mână, după un accident cumplit. "Cadou" de majorat le va fi piatra funerară după tragedia din Irlanda
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
recomandare pe as.ro
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Vestea momentului în showbiz! S-au DESPĂRȚIT! El a făcut anunțul: Decizia nu este rezultatul unui conflict, ci e o înțelegere matură
Romania TV
Vestea momentului în showbiz! S-au DESPĂRȚIT! El a făcut anunțul: Decizia nu este rezultatul unui conflict, ci e o înțelegere matură
Mario Iorgulescu a EVADAT și riscă trei ani de închisoare în plus. Este dat în urmărire internațională
Romania TV
Mario Iorgulescu a EVADAT și riscă trei ani de închisoare în plus. Este dat în urmărire internațională
„Poarta spre Iad”. Cum trăiesc oamenii în cel mai nemilos loc de pe Terra, unde temperaturile ajung și la 62 de grade Celsius
recomandare pe antena3.ro
„Poarta spre Iad”. Cum trăiesc oamenii în cel mai nemilos loc de pe Terra, unde temperaturile ajung și la 62 de grade Celsius
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept cumpărători ca să afle dacă tezaurul dacic a fost topit sau nu. Ce au aflat
recomandare pe antena3.ro
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept cumpărători ca să afle dacă tezaurul dacic a fost topit sau nu. Ce au aflat
O cantitate uriașă de „aur alb vulcanic” a fost descoperită. Depozitul de litiu valorează aproximativ 1,5 trilioane de dolari
recomandare pe antena3.ro
O cantitate uriașă de „aur alb vulcanic” a fost descoperită. Depozitul de litiu valorează aproximativ 1,5 trilioane de dolari
Ce să presari la rădăcina merilor în mai pentru fructe mari şi zemoase. Livada ta va exploda în toamnă
recomandare pe playtech.ro
Ce să presari la rădăcina merilor în mai pentru fructe mari şi zemoase. Livada ta va exploda în toamnă
Horoscop rune 12–18 mai 2025. Două zodii primesc avertismente dure de la Mihai Voropchievici
recomandare pe playtech.ro
Horoscop rune 12–18 mai 2025. Două zodii primesc avertismente dure de la Mihai Voropchievici
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
recomandare pe redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
recomandare pe redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Vedetele din România care s-au călugărit. Au renunțat la celebritate pentru o viață în rugăciune
recomandare pe Ciao.ro
Vedetele din România care s-au călugărit. Au renunțat la celebritate pentru o viață în rugăciune
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
recomandare pe ProSport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
recomandare pe bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
recomandare pe bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
recomandare pe dailybusiness.ro
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
recomandare pe dailybusiness.ro
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
3 zodii dure care tânjesc în secret după dragoste
recomandare pe Jurnalul.ro
3 zodii dure care tânjesc în secret după dragoste
Cum arată sora lui Valeriu Ilisie din "Iubire cu Parfum de Lavandă". Cei doi frați postează des imagini împreună
recomandare pe a1.ro
Cum arată sora lui Valeriu Ilisie din "Iubire cu Parfum de Lavandă". Cei doi frați postează des imagini împreună
Close