REŢETA ZILEI – JOI: Iahnie de fasole cu ciolan afumat!
Publicat pe 30.11.2016 la 18:30 Actualizat pe 30.11.2016 la 18:44
Fie că-i spui "iahnie de fasole cu ciolan afumat" sau "mâncare de fasole cu ciolan afumat", papilele tale gustative o iau razna pe loc. Mai mult, pentru că aceasta e o mâncare tradiţională de 1 Decembrie – ziua românilor de pretutindeni, iar orele au început să se scurgă, ar fi bine să dai fuga la magazin ca să cumperi tot ce-ţi trebuie ca mâine să o prepari.
Fie că-i spui "iahnie de fasole cu ciolan afumat" sau "mâncare de fasole cu ciolan afumat", papilele tale gustative o iau razna pe loc. Mai mult, pentru că aceasta e o mâncare tradiţională de 1 Decembrie – ziua românilor de pretutindeni, iar orele au început să se scurgă, ar fi bine să dai fuga la magazin ca să cumperi tot ce-ţi trebuie ca mâine să o prepari.
Ingrediente pentru prepararea mâncării tradiţionale de 1 Decembrie
- 1 ciolan afumat de aproape 1.200 gr,
- 700 gr de fasole albă,
- 3 cepe,
- 2 morcovi,
- 4 linguri de pastă de tomate (sau, pentru cei care preferă sucul de roşii pot pune 500 ml),
- 1 ardei gras roşu pentru a da bine în farfurie,
- 3 frunze de dafin,
- boabe de piper,
- tarhon,
- pătrunjel sau mărar, după preferinţă,
- sare după gust.
Cum se prepară iahnia de fasole cu ciolan afumat:
Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să speli fasolea şi să o laşi la înmuiat cu o seară înainte de a o pregăti. A doua zi, trebuie să treci fasolea înmuiată pe sub un jet de apă şi să o pui la fiert în apă rece.
După acest moment, pune pe foc altă oală cu apă. După ce apa din oala cu fasole începe să fiarbă, scurge apa şi înlocuieşte-o cu apa fiartă din oala de alături. Astfel eviţi balonările. Mai mult, unii chefi recomandă ca apa să fie schimbată de trei ori şi chiar să se pună puţin bicarbonat de sodiu în apa în care fierbe fasolea.
Bun, în a patra apă fiartă se pune fasolea şi ciolanul spălat sub jet de apă rece împreună cu fiule de dafin, o ceapă tăiată-n patru, sare şi piper boabe. După ce începe să fiarbă, acoperă oala cu un capac şi lasă totul să fiarbă la foc mic spre mediu, potrivit sabucatarim.ro. În funcţie de fasole, aceasta se lasă la fiert între 1-2 ore, dar poţi să verifici, poate ai noroc şi se face mai repede. Ea trebuie să fie aproape perfect moale.
Atunci când fasolea e aproape gata, pune-o într-o oala suficient de mare astfel încât să încapă toată mâncarea la încins cu 1-2-linguri de ulei de floarea soarelui. Acum se căleşte ceapa rămasă, pe care ai tăiat-o înainte mărunt. După aceea se adaugă morcovii şi ardeiul tocaţi cubuleţe mici.
Acum ai ajuns în momentul în care scoţi ciolanul pe un tocător şi, după ce s-a răcit puţin, dezosează-l şi taie carnea în bucăţele. Acestea se adaugă peste legume şi se căleşte câteva minute. Ulterior pui pasta de roşii sau sucul de roşii şi după 2-3 minute adaugi fasolea, tarhonul şi câteva polonice din apa în care a fiert şi lasă totul la foc mediu 10-15 minute.
Pont: pentru un gust desăvârşit, poţi să dai fasolea la cuptor 10-12 minute. Nu uita să pui sare, piper măcinat şi la final, pătrunjel tocat.
Se serveşte cu ceapă roşie şi oţet sau murăturile preferate.
Poftă nebună!
D.D.