REŢETA ZILEI - JOI: "Salata mieilor", cea mai sănătoasă garnitură pentru friptura de miel
Publicat pe 09.04.2015 la 10:30 Actualizat pe 09.04.2015 la 11:08
Specialiştii spun că renumita "salată a mieilor" ajută organismul să digere şi să metabolizeze carnea cu grad ridicat de toxicitate. Iar ea merge perfect alături de tradiţionala friptură de miel pregătită cu multă dragoste de gospodine de Paşte.
Specialiştii spun că renumita "salată a mieilor" ajută organismul să digere şi să metabolizeze carnea cu grad ridicat de toxicitate. Iar ea merge perfect alături de tradiţionala friptură de miel pregătită cu multă dragoste de gospodine de Paşte.
Frunzele proaspete de sălăţică pot fi folosite pe post de garnitură sub formă de salată. În ceea ce priveşte, friptura de miel, care este nelipsită de pe mesele românilor de Paşte, de unde şi denumirea de "salata mieilor", ea este chiar recomandată.
Ca să pregăteşti o reţetă excelentă cu untişor, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- o legătură de untişor proaspăt, curăţat şi spalat; dacă nu ai timp să mergi la pădure ca să îl culegi, dă o fugă până la piaţă;
- o legătură de leurdă; frunzele trebuie spălate bine şi tăiate fâşiuţe;
- o legătură de mărar;
- 4 linguri de ulei de măsline extra virgin;
- 1 linguriţă de muştar iute;
- 1 linguriţă de miere;
- 2 linguri de seminţe de pin sau de floarea-soarelui;
- 1 1/2 lingură de suc de lămâie;
- câteva roşii mici, tăiate jumătăţi sau sferturi;
- sare şi piper negru, proaspăt macinat;
Cum se prepară?
Amesteci într-un castron untişorul cu leurda, mărarul şi roşile. Apoi prepari dressing-ul amestecând într-un bol mai mic muştarul cu sucul de
lămâie, mierea, uleiul, sare şi piper. La final, torni sosul peste salată şi amesteci bine, potrivit hranatate.ro.. După aceea, presari peste salată seminţe de pin sau floarea soarelui, după preferinţe şi mai adaugi piper şi sare după gust.
Pune această salată delicioasă şi extrem de sănătoasă în farfuria cu tradiţionala friptură de Paşte. Poftă bună!
Alte lucruri importante pe care nu le ştiai despre "salata mieilor":
Salăţica mai este cunoscută şi sub numele de untişor sau grâuşor şi este o plantă care înfloreşte la începutul primăverii, potrivit biaplant.ro. Frunzele sunt cărnoase şi lucitoare, au marginile rotunjite, complet lipsite de perişori. Iar floarea este galbenă.
Se folosește atât în bucătărie, cât și ca plantă medicinală. Frunzele crude de grâușor se utilizează în alimentație, mai ales sub formă de salată. Ele pot fi și preparate ca spanacul sau folosite în supe și ciorbe. Atenţie însă, frunzele sunt comestibile doar înainte de înflorire, pentru că apoi devin toxice din cauza conținutului de protoanemonină, un iritant sever.
Frunzele tinere și proaspete sunt antiscorbutice, antiastenice și depurative. Combat astenia de primăvară și ajută la refacerea calitativă și cantitativă a sângelui, drenându-l în același timp de toxine.
Acestea nu sunt singurele beneficii ale salatei mieilor. Ea ajută la menţinerea sănătăţii creierului, la reducerea nivelului colesterolului în sânge, dar și la reglarea tensiunii arteriale.
D.D.
Sursă foto: Hepta
Citeşte şi:
REŢETA ZILEI - MIERCURI: Cozonac fără coacere, perfect pentru Sărbătorile de Paşte