Reţeta zilei: Luni - Mucenici moldoveneşti vs. mucenici munteneşti! Care sunt pe placul tău?
Publicat pe 06.03.2017 la 16:50 Actualizat pe 06.03.2017 la 17:19
Se apropie Ziua Mucenicilor (9 martie), iar gospodinele vor să facă cele mai bune preparate. Îţi spunem mai jos cum să faci atât mucenici munteneşti, cât şi mucenici moldoveneşti.
Se apropie Ziua Mucenicilor (9 martie), iar gospodinele vor să facă cele mai bune preparate. Îţi spunem mai jos cum să faci atât mucenici munteneşti, cât şi mucenici moldoveneşti.
Reţeta mucenici munteneşti:
Pentru aluat:
- 250g făină
- 120ml apă călduţă
- Un praf de sare
Pentru sirop:
- 2 litrii apă
- Un praf sare
- 300g zahăr
- 3 linguri miere
- Coajă rasă de la o lămâie
- 2 fiole esenţă de rom
- 2 pliculeţe zahăr vanilinat
- 200g miez de nuca
Mod de preparare:
Mai întâi fărâmă miezul de nucă, iar coaja de lămâie se dă pe răzătoare. Într-un castron pune făina, adaugă sare şi apă, apoi amestecă până când obţii un aluat elastic. Întinde aluatul pe o suprafaţă întinsă, apoi începe să faci proprii mucenici, în forma dorită. Pune-i la fiert, iar atunci când apa clocoteşte amestecă pentru a nu se lipi. Când sunt suficient de fierţi adaugă mierea, coaja de lămâie, esenţa de rom şi nuca şi amestecă bine. Pune totul în recipiente adânci, apoi te poţi bucura de cei mai buni mucenici!
Reţeta mucenici moldoveneşti:
Ingrediente:
Aluat:
1,2 kg făină
40 gr drojdie
4 ouă
300 gr zahăr brun
500 ml lapte
160 gr unt
un praf de sare
1 linguriţă esenta de rom
coaja rasă de portocală
coaja rasa de lămâie
Sirop:
500 ml apă
250 gr zahăr
1 baton scorţisoară
2 steluţe de anason
cateva boabe ienibahar
cateva cuişoare
coajă de portocală
Pentru uns:
2 gălbenuşuri
2 linguri lapte
4 linguri miere
100 gr nucă măcinată
Mode de preparare:
Dizolvă drojdia în laptele cald, pune două linguri de zahăr şi două de făină, apoi amestecă uşor şi lasă compoziţia să crească 15 minute. Adaugă apoisarea, ouăle, zahărul, esenţa de rom şi coaja de lămâie şi portocală. Amestecă uşor cu mâna, apoi frământă bine. Pune treptat untul topit, răstoarnă aluatul pe masă, frământă-l bine bine, apoi lasă-l pentru o oră să crească. Presară puţină făină pe masă şi răstoarnă aluatul, apoi împarte-l în patru şi în mici grămăjoare, pe care le rulezi pe masă până se formează opturi şi pune totul în tăvi, scrie bucataras.ro.
Amestecă gălbenuşurile cu laptele şi unge mucenicii, apoi pune tăvile în cuptorul încălzit la 170 de grade, pentru 20 de minute, până se umflă şi se rumenesc. Scoate tăvile din cuptor şi însiropează mucenicii calzi în sirop, apoi unge-i cu miere şi presară deasupra nuca măcinată.
R.P.