Reţeta zilei - MARŢI: Supă de fasole cu capac de foietaj
Publicat pe 25.08.2015 la 16:30 Actualizat pe 25.08.2015 la 16:37
Această reţetă de supă, recomandată de celebrul bucătar Nicolai Tand, este una foarte specială pentru el.
Această reţetă de supă, recomandată de celebrul bucătar Nicolai Tand, este una foarte specială pentru el.
Maestru în arta culinară, Nicoai devine melancolic atunci când vine vorba de această reţetă.
"Cand am gatit aceasta reteta intr-un catalog, m-am gandit la copilaria din Maramures, la ce gateau parintii si bunicii cand afara incepea sa muste frigul. In pod asteptau legume si albitura puse deoparte pentru iarna! Mes amis, iata o reteta care imi aduce multa melancolie in suflet", a scris Nicolai pe blogul lui.
Ce ne trebuie:
1 kg de fasole
300 g costita afumata
O casoleta de lardon afumat – taiat bucatele
3 cepe
E morcovi mari
Foietaj
Un galbenus de ou
Smantana min 20% grasime
Cimbru, foi de dafin, paprika
Cum am pregatit:
Pun fasolea in apa rece timp de 4-5 ore si apoi o spal in doua ape. Intr-o oala mare cu apa rece pun fasolea la fiert si, cand incepe sa fiarba, adaug morcovii, ceapa, fasiile de slaninuta (lardon). Completez cu cimbru, foi de dafin, sare si piper si las totul sa fiarba.
Tai marunt o jumatate de ceapa si o pun in tigaie cu ulei incins, cu smantana si paprika (fac un fel de rantas, dar fara faina). Arunc acest amestec in zeama care fierbe pe foc, o mai las sa clocoteasca 5 minute si dau oala deoparte.
Iau foietajul, intind o foaie si tai o forma rotunda, un pic mai mare decat marginea bolului in care torn supa (care nu trebuie sa aiba mai mult de 10-12 cm). Pun foaia la congelator 5-10 minunte, ca sa nu se inmoaie atunci cand o asez peste bolul cu supa. Scot foaia, o dau cu galbenusul de ou si o asez peste bolul in care am pus supa (atentie, nu umple bolul, lasa cam 2 cm pana la margine). Apoi pun bolul acoperit la cuptor, 200 grade C, pana creste.
Se serveste direct in bol astfel incat, atunci cand incepi s-o mananci, sa spargi o crusta crocanta de foietaj deasupra.
Poftă bună!