Rugăciune în ajunul Bobotezei. Îi ajută pe cei care o rostesc în ziua de 5 ianuarie
Publicat pe 05.01.2022 la 10:15 Actualizat pe 05.01.2022 la 10:15
Pe data de 6 ianuarie Biserica marchează o noua sărbătoare, Boboteaza sau Botezul Domnului. Însă nici ajunul sărbătorii nu este mai puțin important. Iată ce rugăciune trebuie să spui și la ce te ajută
- Ce reprezintă ziua de Bobotează pentru credinciosii ortodocsi
- Rugăciunea puternică ce se rostește în ajunul Bobotezei
Rugăciunea puternică ce se rostește în ajunul Bobotezei
Ajunul Bobotezei este o dată foarte importantă în calendarul ortodox. La fel ca de sărbătoarea în sine, ajunul vine cu obiceiul citirii unei rugăciuni foarte puternice care te ajută să te ții departe de rele întregul an. Iată care este aceasta:
”Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toti vecii, Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul şi pentru aceasta în luminată zi a Dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan la păcătosi și la vameși ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlineşti toată dreptatea şi să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta şi să ne mântuieşti cu Cinstit Sângele Tău. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.
Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai implinit voia Lui şi ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit: “Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăsi să-L primesc” şi, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre.
Pentru aceasta toate puterile cereşti se bucură si toată făptura se veseleşte, asteptând slobozire din stricăciune zicând: “A venit luminarea, s-a aratat harul si izbăvirea, lumea se luminează si oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul si pământul si toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile si mările să dăntuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfinţit firea lor. Să se bucure astăzi şi adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi si toti să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniti cu mintea la Iordan să vedem privelişte mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită şi o găseşte şi o duce în rai”.
Această taină Dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învredniceste-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău, să venim la Tine, Izvorul cel pururea dătător de viaţă, să scoatem apa harului Tău şi iertarea păcatelor şi să trăim în veacul de acum în curătie si feciorie, în dreptate si cucernicie, aşteptând nădejdea cea fericită si arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu şi Mântuitorului nostru, pentru că nu ne mântuieşti numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire si cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nasterii din nou, ca îndreptaţi cu harul Tău să fim moştenitori ai vieţii veşnice în împărătia Ta, unde ne învredniceste să slăvim, împreună cu toţi sfinţii, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de Început şi cu Preasfântul şi Bunul si de Viată Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”
Ce sărbătorim de Bobotează
De Bobotează creștinii ortodocși sărbătoresc botezul lui Iisus în râul Iordan. De asemena botezul este interpretat ca o manifestare către lume a Fiului Domnului, datorită faptului că pâna la vârsta la care s-a botezat Iisus a trăit ca un om de rând, fără a propovădui credința și învățăturile bisericești.
Iisus a venit din Galileea pentru a fi botezat de către Ioan. Când a ieșit din apa Iordanului cerurile s-au deschis și Duhul lui Dumnezeu s-a coborât peste el ca un porumbel și a zis:
”Acesta este Fiul Meu iubit întru care am binevoit”
Ce reprezintă ziua de Bobotează pentru credincioșii ortodoși
Ziua de Bobotează încheie cele 12 zile de sărbătoare care încep în Ajunul Crăciunului. În ajunul Bobotezei preoții vin la casele credincioșilor pentru a le aduce binecuvântarea Sfintei Treimi prin stopirea cu apă sfințită.
Apa de la Bobotează are o putere deosebită. Apa sfințită la Biserică în ziua de Bobotează are puteri miraculoase. Este luată acasă de către credincioși și nu se strică niciodată.