Săptămâna patimilor 2022. Totul despre obiceiuri, rugăciuni, semnificații și ce le explicăm copiilor
Publicat pe 18.04.2022 la 17:12 Actualizat pe 18.04.2022 la 17:12
Credincioșii ortodocși au intrat în ultima săptămână din Postul Paștelui, o perioadă cu semnificații foarte importante. În Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, fiecare zi marchează evenimentele premergătoare Învierii Domnului.
- Credincioșii au intrat în Săptămâna Patimilor
- Tot ce trebuie să știi despre această perioadă
Săptămâna Mare începe în Duminica Floriilor și se încheie în Sâmbăta Mare, cea de dinaintea Duminicii de Paște. Săptămâna aceasta se deosebește față de celelalte perioade ale anului bisericesc, deoarece acum se retrăiesc patimile Mântuitorului de dinaintea Învierii Lui.
Săptămâna Patimilor 2022 a început duminică, 17 aprilie. Ce înseamnă acest lucru
Dup Florii se intră în Săptămâna Mare, fiind ultima din Postul Paștelui. Este o perioadă de pocăință și îndreptare duhovnicească pentru toți creștinii. Fiecare zi a acestei săptămâni are o semnificație specială în desfășurarea evenimentelor premergătoare Învierii Domnului.
Ce slujbe se țin în biserică în Săptămâna Mare
Deniile se săvârșesc începând cu seara Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului. Deniile se săvârșesc numai în două săptămâni din timpul unui an bisericesc și anume: în săptămâna a cincea și a șaptea din Postul Sfintelor Paști. S-a păstrat denumirea de Denie pentru Utreniile din Săptămâna Patimilor, pentru că ele se săvarșesc seara, potrivit troparului: "Iată, Mirele vine in miezul nopții...".
Luni, marți și miercuri se oficiază Liturghia darurilor mai înainte sfințite. În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare unită cu Vecernia. Joia Patimilor este ziua în care, pe lângă Sfântul Agnet, care se folosește la Sfânta Liturghie, se mai scoate încă un agnet, care se sfințește odată cu celălalt, fără să se rostească de două ori rugăciunile epiclezei și fără să se binecuvânteze fiecare separat. Sunt așezate pe același disc și împreună sunt aduse pe Sfânta Masa la Vohodul mare. Al doilea Agnet este păstrat până in Marțea Luminată când este uscat și sfărâmat după o rânduială specială. După ce a fost sfărâmat, este pus într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Din acest Agnet, preotul împărtășește în cursul întregului an, pe cei care din motive bine întemeiate nu pot ajunge la biserică. Tot din acest Agnet sunt împărtășiți și pruncii nou botezați. Vinerea Mare este o zi aliturgică, nu se săvârșește Sfânta Liturghie. În dimineața acestei zile, se scoate Epitaful din Sfântul Altar și se așază pe o masa în mijlocul bisericii. Această Masă are în față Sfânta Cruce scoasă din Joia Mare. Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză care reprezintă scena punerii în mormânt a Mântuitorului). După această procesiune, preoții vor așeza Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde va rămâne până în miercurea din ajunul Înălțării Domnului.
Ce să faci și ce să NU faci în Săptămâna Patimilor
În Săptămâna Mare sunt interzise anumite lucruri. În această perioadă cu o semnificație importantă nu se bârfește, nu trebuie să îi judecăm pe cei din jur, nu este permis să mai face răutăți, de orice fel ar fi el. Nu este indicat să mâncăm urzici sau oțet. De asemenea, în Joia Mare munca la câmp nu mai poate fi făcută până după Învierea Domnului, iar în Vinerea Mare nu se coase și nu se face curățenie. În Săptămâna Patimilor e bine să ne rugăm, să postim , să ne îndreptăm mai mult către Dumnezeu.
Ce tradiții sunt în Săptămâna Mare- vopsim ouă și trecem pe sub masă
În Joia Mare, dată limită slujbelor speciale dedicate morților, fiecare familie duce la biserică colaci, prescuri, vin, miere de albine și fructe pentru a fi sfințite și împărțite, apoi, de sufletul morților, parte preotului, parte sătenilor aflați la biserică, în cimitir sau pe la casele lor. De asemenea, în Joia Mare se vopsesc și ouăle pentru ziua de Paște.
Credincioșii sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, care sunt așezate pe Sfântul Epitaf, după care trec pe sub masa. De cealaltă parte a mesei se afla Sfânta Cruce, așezată sub policandru cu o zi în urmă, în cadrul Deniei din Joia Mare.
Săptămâna Patimilor pe înțelesul copiilor
Ca părinte, trebuie să știi cum să îi explici celui mic despre toate tradițiile și semnificațiile Paștelui. Introduce semnificația religioasă a Paștelui. Spune povestea Paștelui cu propriile tale cuvinte. Gândește-te la vârsta copilului tău și la ce concepte poate înțelege. Spune-i povestea Paștelui folosind cuvinte pe care le cunoaște deja într-un mod care are sens pentru vârsta lui.