Sărbătoare cu cruce roșie! Credincioșii sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce este interzis să faci astăzi
Publicat pe 21.11.2021 la 09:46 Actualizat pe 21.11.2021 la 09:46
Astăzi este sărbătoare cu cruce roșie, asta după ce în fiecare an, pe data de 21 noiembrie, credincioșii sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. În popor, din vechi strămoși, această zi specială și cu o semnificație foarte mare este cunoscută și sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Iată ce nu ai voie să faci astăzi, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile!
- Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică
- Sărbătoare cu cruce roșie!
Astăzi este sărbătorită Intrarea Maicii Domnului în Biserică!
În fiecare an, pe data de 21 noiembrie, este sărbătorită Intrarea Maicii Domnului în Biserică, zi cu o intensă semnifificație. Sărbătoarea, care mai poartă numele şi de Ovidenie, marchează ziua în care Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Maicii Domnului, au dus-o pe fiica lor la vârsta de 3 ani la templul din Ierusalim pentru a asculta citirea cărţilor sfinte. Fecioara Maria a stat 15 ani în templu până când a venit clipa să devină mama Domnului Iisus Hristos.
Astăzi, credincioșii merg la Biserică pentru a se ruga de bine și sănătate, iar totodoată, toși cei care au ținut și țin post au dezlegare la pește, însă nu și la alte preparate culinare de dulce.
Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Ca orice sărbătoare, din vechi strămoși există numeroase tradiții și obiceiuri, pe care unii români le respectă cu mare strictețe pentru a avea parte doar de lucruri bune în viața lor. Se spune că, astăzi animalele vorbesc, dar și că este bine ca oamenii să se împace.
Totodată, pentru un ferit de rele ș încărcat cu bucurii, uşile şi ferestrele se ung cu usturoi. Potrivit credinței, se spune că pe data de 21 noiembrie, copiii trebuie să pună crenguțe de măr în vaze cu apă. Totodată, credincioșii trebuie să știe că nu au voie să se ocupe de activități care presupun prelucararea pieilor de animale sau a lânei. În caz contrar, conform tradiției, se spune că vitele vor fi omorâte de animalele sălbatice.
În plus, în această zi se dă de pomană lumina de veci, lumânare care pe lumea cealaltă nu se stinge niciodată. Este foarte bine ca familiile celor morţi fără lumânare, celor înecaţi sau copiilor morţi nebotezaţi să dea de pomană pentru sufletele lor.
CITEȘTE ȘI: Calendar ortodox sâmbătă, 21 noiembrie! Credincioșii sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică!