Sărbătoare mare pentru români! Ce sfinţi prăznuim astăzi?

Dacă eşti un credincios convins sau un pasionat de istorie, atunci povestea sfinţilor mucenici sărbătoriţi astăzi singurl te va încânta.

Astăzi îi celebrăm pe Sfinţii Serghie şi Vah care au trăit în vremea împăratului Maximian (286-305 d.Hr). În ciuda vârstei lor fragede, le-au fost acordate de către împărat funcţii înalte: primicer (o persoană oficială scrisă prima pe listele conducătorului) şi Vah a primit funcţia de secundicer (cel care se află al doilea într-o castă).
Serghie şi Vah îşi ţineau credinţa adânc în sufletele lor fără să o arate celorlalţi, căci împăratul pentru care lucrau era persecutor al creştinilor. La un moment dat, aceştia au fost descoperiţi de împărat atunci când se închinau lui Hristos, motiv pentru care le-a fost cerut să se jertfească idolilor. Cererea a fost refuzată, fapt care le-a adus lipsirea semnelor demnităţii militare, după care au fost îmbrăcaţi în haine femeieşti şi purtaţi prin cetate în batjocură.

Pentru nelepădarea de Mântuitor, aceştia au fost duşi la cetatea Varvalisa spre a fi supuşi altor chinuri din partea împăratului Antioh. Pe drumul spre cetate, un înge le-a vestit că Hristos va fi alături de ei în suferinţă şi-i va ajuta până ce-l vor călca pe diavol sub picioarele lor. În cetatea respectivp, Sfântul Vah a murit în urma torturilor iar Sfântul Serghie a fost decapitat. Capetele lor sunt depuse în catedrala mitropolitană "Sfântul Dumitru" din Craiova.

Toţi astăzi mai sunt pomeniţi:
-Sfinţii Mucenici Iulian, preotul şi Chesaire, diaconul;
-Sfântul Leontie, consulul;
-Sfinţii Mucenici Eusebiu, preotul, şi Felix;
-99 de cuvioşi părinţi care s-au nevoit în Insula Creta;
-Sfântul Mucenic Polihronie;

Sursă foto: crestinortodox.ro
A.C.
Citeşte şi:
Sărbătoare importantă astăzi! Românii sărbătoresc un mare sfânt! Mulţi bărbaţi poartă acest nume

Mâine sărbătorim Acoperământul Maicii Domnului! CE RUGĂCIUNE trebuie să spui ca să ţi se rezolve toate problemele

Astăzi este o zi mare! Ce sfinţi sunt sărbătoriţi


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro