Sărbătoare pentru creştini! Ce sfinţi pomenim astăzi?

În creştinism nu trece o zi fără să fie pomenit cineva care a contribuit la soarta religiei. Astăzi îi prăzuim pe Sfânta Cuvioasă Eufrosina şi pe Sfântul Serghie de Radonej.

Sfânta Cuvioasă Eufrosina a trăit în Alexandria în secolul V, ce vremea lui Teodosie cel Mic. Ea a fost rodul rugăciunilor părinţilor ei către Dumnezeu, care le-a dat copii după o vreme îndelungată. La 12 ani, Eufrosina a devenit orfană de mamă şi a rămas lângă tatăl său Pafnutie. La 18 ani, nedorind să se căsătorească, aceasta a părăsit casa părintească în secret, îmbrăcată în haine bărbăteşti şi a intrat într-o mănăstire. Până la sfârşitul vieţii sale (38 de ani), Sfânta Eufrosina avea să trăiască în acest mediu monahal, unde a dobândit o viaţă duhovnicească îmbunătăţită, fără ca cineva să ştie că e femeie.
Dumnezeu a făcut ca tatăl sfintei să vină la mănăstire pentru a primi sfaturi. Stareţul l-a îndrumat să meargă chiar la fiica sa, care, în tot acest timp fusese cunoscută ca monahul Smaragd. După ce şi-a recunoscut tatăl, care i-a împărtăşit durerea trăită din cauza fiicei pierdute, cuvioasa l-a îndemnat să nu se descurajeze pentru că îşi va vedea din nou fiica. Sfânta i-a spus atunci tatălui ei să revină la mănăstire peste trei zile.

Când tatăl său s-a întors, Eufrosina se afla pe patul de moarte. Atunci i-a mărturisit cine este de fapt. Tatăl său a fost atât de marcat încât, după ce fiica  sa a murit, a hotărât să-şi petreacă restul vieţii la mănăstire.

Tot astăzi îl pomenim şi pe Sfântul Serghie de Rondej, unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi ruşi. El este unul dintre sfinţii prin care Dumnezeu a renăscut monahismul isihast rus, prin rugăciune neîncetată şi revenirea la nevoinţele ascetice.

Tot astăzi mai sunt pomeniţi:
-Sfântul Mucenic Pafnutie Egipteanul;
-Sfântul Pafnutie anahoretul;
-Sfinţii Mucenici Pavel şi Tatis, cu fii lor;

Sursă foto: crestinortodox.ro

A.C.

Citeşte şi:

Este ziua lor! Nu uita să le spui "La mulţi ani" celor care poartă acest nume

SĂRBĂTOARE MARE pentru creştini. Astăzi este cruce neagră!

Ce sărbătoare e astăzi? Vezi ce sărbătoresc creştinii pe 22 septembrie


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro