Ce sărbătoare e astăzi? Vezi ce sărbătoresc creştinii pe 22 septembrie

Astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Teodosie de la Brazi. Sfântul Ierarh s-a născut în prima jumătate a secolului XVII în Vrancea. Datorită culturii sale este numit secretar la cancelaria mănăstirii Bogdana.

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Teodosie a fost hirotonit episcop de Rădăuţi în 1670 şi în 1671 episcop de Roman.

Din cauza plecării Sfântului Dosoftei în Polonia, funcţia de Mitropolit al Moldovei a devenit vacantă. În acea vreme, Moldova era condusă de Dumitraşcu Cantacuzino, un domnitor fidel otomanilor. La cererea domnitorului, episcopii din Moldova l-au ales pe Teodosie ca mitropolit. Acesta ocupă această funcţie timp de un an, din cauza faptului că i-a cerut domnitorului să pună capăt asupririi otomane.
După ce Mitropolitul Dosoftei a revenit, Sfântul Teodosie a plecat la Focşani, unde s-a ocupat de reconstruirea Mănăstirii Brazi. Acesta a cerut să fie adus egumenul Zaharia din Muntele Athos, o persoană instruită în tainele monarhismului.

În 1688, ierarhul a fost răpit de prietenii lui Cantacuzino şi a fost adus în Ţara Românească, unde a fost chinuit timp de zece săptămâni. În toamna anului 1694, tătarii i-au cerut să le predea tot ce avea şi pentru că a refuzat, aceştia i-au tăiat capul.

Moaştele Sfântului Teodosie au fost descoperite printr-o minune de către Sfântul Antipa pe când îşi săpa în curte mormântul. Capul era aşezat alături de sicriu, cu faţa în jos, pe o cărămidă. Moaştele erau întregi şi emanau un miros plăcut.

Astăzi mai sunt pomeniţi şi:
-Sfinţitul Mucenic Foca, făcătorul de minuni;
-Sfântul Foca, grădinarul;
-Sfântul Mucenic Isaac;
-Sfântul Martin;
-Sfântul Cuvios Cosma Zografitul şi 36 cuvioşi părinţi de la Mănăstirea Zograful, din Muntele Athos

Sursă foto: crestinortodox.ro

A.C.

Citeşte şi:

CALENDAR CREŞTIN ORTODOX. Ce sărbătorim, astăzi, 21 Septembrie

Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci - zi de sărbătoare în calendarul creştin ortodox!

Sărbătoare pentru creştini! Ce sfinţi prăznuim azi


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro