Satul cu mori din România. Este unic în sud-estul Europei! Ce găsești când ajungi aici? Imaginile sunt de vis / FOTO
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 05.07.2022 la 10:52
Actualizat pe 05.07.2022 la 10:57
Țara noastră este, fără îndoilă, o țară superbă, însă când vine vorba despre vizitat, probabil te gândești și tu deseori ce obiective turistice sunt cele mai populare. Oriunde vei merge, vei descoperi frumuseți unice, pe care merită să le vizitezi măcar o dată în viață. De exemplu, știai de satul cu mori din România? Este unic în sud-estul Europei, iar imaginile sunt de vis.
- Satul cu mori din România
- Cel mai mare complex de mori de apă
- Imagini de vis
România este una dintre cele mai frumoase țări din lume, lucru confirmat de foarte mulți români, dar și de mulți turiști străini care an de an vin la noi în țară pentru a cunoaște minunățiile de aici.
Satul cu mori din România
Unele dintre cele mai emblematice şi preţioase locuri din întreaga lume, se află în România. Vorbim despre Rezervaţia Mulinologică Rudăria, situată în localitatea Eftimie Murgu, judeţul Caraş-Severin, care atrage an de an turişti atât din ţară, cât şi din străinătate. Această rezervaţie are în componenţă 22 de mori de apă, care se remarcă prin vechime şi funcţionalitate. Complexul Mulinologic din Rudăria a fost inclus în patrimoniul UNESCO, în anul 2004.
O perioadă lungă de timp, până în anul 1874, au fost 51 de mori de apă. Odată cu trecerea timpului însă, s-au mai pierdut din ele, iar dupa vâltorile din 1910 au rămas 22, care au fost restaurate din fonduri europene, cu ajutorul sătenilor. Și-au păstrat însă funcționalitatea și ritmul, la fel de lent ca-ntotdeauna – încet, încet, câte 130 – 140 de kg de grăunțe în 24 de ore. În unele dintre ele, puteți asista la o ”lecție de istorie” a măcinării făinii de mălai sau de porumb.
13 dintre aceste mori de apă se află chiar în sat, iar 9 în afara lui, toate fiind înșirate pe o distanță de trei kilometri a Văii Rudariei. Morile nu au proprietari, ci sunt folosite de toți localnicii. La intrarea în moară sunt afișate tabele cu programarea fiecărei familii.
Cel mai mare complex de mori de apă, cum ajungi acolo
Dacă vrei să mergi să vizitezi satul cu mori din România, unic în sud-estul Europei, trebuie să știi că există mai multe variante de drum:
- Dacă vii dinspre Băile Herculane sau Caransebeș: pe drumul european E70, în localitatea Cornea vei vedea un indicator spre Anina. Mergi după el, iar după ce ajungi în localitatea Prilipet, un alt indicator te va ghida către satul Eftimie Murgu (nu vei găsi denumirea veche a localității pe indicatoare). Din Caransebeș vei face 90 km, iar din Băile Herculane, aproape 60 km.
- Dacă vii dinspre Reșița: mergi pe DN 58 spre Bozovici, după care intri pe DJ 571 până când ajungi la localitatea Eftimie Murgu. În total, 80 km.
- Dacă vii dinspre Clisura Dunării: urmează drumul către Cărbunari, după care o iei spre Dalboset și continui până în satul Eftimie Murgu.
Citește și Locul din România unde găsești "Scările Fericirii". Ce semnifică ele, de fapt! Ai știut unde sunt?