Se anunță schimbări pentru călătoriile cu avionul. Tariful pentru bagaje va fi modificat
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 07.12.2023 la 21:09
Actualizat pe 07.12.2023 la 21:09
Se anunță vești noi pentru cei care călătoresc cu avionul. Prețul unui bagaj nu va mai fi taxat separat, ci va fi inclus în bagaj, conform unui decret semnat în urmă cu 9 ani. Curtea Europeană de Justiție urmează să facă schimbările necesare pentru ca turiștii să nu mai plătească în plus pentru bagajele lor.
- Se anunță schimbări pentru călătoriile cu avionul
- Tariful pentru bagaje va fi modificat
Avionul este unul dintre cele mai folosite mijloace de transport. Indiferent că avem de ajuns într-o vacanță sau lucrăm într-un alt stat, zborul este mai rapid și mai eficient, decât transportul cu autoturismul. Curtea Europeană de Justiție intenționează să interzică companiilor aeriene taxa pentru bagaje, indiferent că vorbim de cele de cabină sau de cală.
Turiștii nu vor mai plăti pentru bagaje
Turiștii nu vor mai fi confruntați cu necesitatea de a plăti costuri suplimentare pentru bagaj, fie acesta de mână sau de cală. Comisia Europeană intenționează să impună standardizarea dimensiunilor bagajelor, având în vedere două probleme majore: politici incoerente ale companiilor aeriene referitoare la bagajele de mână, generând confuzie printre pasageri, și publicitate neclară care poate duce la taxe ascunse pentru bagajele de mână la momentul achiziționării biletului.
În urmă cu nouă ani, în anul 2014, Curtea Europeană de Justiție a decis că bagajele de mână conform cerințelor "rezonabile" de dimensiuni și greutate sunt esențiale pentru călătoria cu avionul și că pasagerii nu ar trebui să suporte costuri suplimentare. Cu toate acestea, hotărârea nu a fost pusă în practică.
Schimbările vin și la drepturile pasagerilor aflați în situații de criză
Autoritățile Naționale vor avea posibilitatea de a monitoriza și interveni pentru a proteja drepturile pasagerilor, iar în situații de criză, Comisia Europeană va putea face solicitări către companiile aeriene.
O altă schimbare propusă vizează despăgubirile pentru pasageri. În prezent, în cazul anulării unui bilet, pasagerii se confruntă cu incertitudinea privind cine este responsabil: compania aeriană sau agenția de la care au achiziționat biletul. Astfel, Comisia urmărește să faciliteze identificarea acestor responsabilități.
De asemenea, Comisia va încerca să sprijine pasagerii în cunoașterea mai detaliată a drepturilor lor, în special atunci când călătoresc cu diverse mijloace de transport sau au rezervat călătoria prin intermediul unui agent.
CITEȘTE ȘI: Cele mai ieftine bilete de avion în perioada Revelionului 2024. Ce orașe europene poți vizita cu bani mai puțini în această iarnă