Secretele neştiute ale pătrunjelului. Benefic sau toxic?
Publicat pe 16.10.2014 la 21:49 Actualizat pe 16.10.2014 la 22:24
O planta intens folosita in bucataria romaneasca este patrunjelul. Fie ca este adaugat in supe, ciorbe sau tocanite, patrunjelul adauga o aroma speciala felurilor de mancare in care este folosit.
O planta intens folosita in bucataria romaneasca este patrunjelul. Fie ca este adaugat in supe, ciorbe sau tocanite, patrunjelul adauga o aroma speciala felurilor de mancare in care este folosit.
Patrunjelul, cu denumirea stiintifica Petroselinum crispum, face parte din familia Umbelliferae, din care mai fac parte pastarnacul, chimenul,mararul, telina si coriandrul. Istoria patrunjelului prezinta evolutia sa in felul urmator: englezii au preluat patrunjelul din bucataria romana care, iar ei furasera aceasta planta de la greci.
Vechii greci credeau ca Hercule folosea patrunjelul ca sursa a puterii sale si, de aceea, ei obisnuiau sa incoroneze castigatorii diverselor concursuri cu ghirlande din patrunjel, ca forma de apreciere si cinstire pentru Hercule. O alta utilizare in antichitate pentru patrunjel era hranirea cailor soldatilor, despre care se credea ca vor alerga cu mai multa viteza si vor fi biruitori.
In prezent din punct de vedere medical, patrunjelul este indicat in cazul afectiunilor plamanilor, stomacului, vezicii urinare si ficatului. Toate partile plantei sunt utilizate.
Continuarea pe Lyla.ro
A.C.
Foto: Hepta