Sfântul Andrei - zi pentru ritualuri de vindecare a bolilor şi de dezlegare a farmecelor! Ce nu au voie să facă femeile
Publicat pe 28.11.2017 la 15:28 Actualizat pe 28.11.2017 la 15:33
Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe 30 noiembrie pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României. El este cel care a propovăduit creştinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad.
Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe 30 noiembrie pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României. El este cel care a propovăduit creştinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad.
Conform tradiţiei, sunt o mulţime de obiceiuri şi reguli de care oamenii trebuie să ţină cont. În ziua de Sfântul Andrei se pot face ritualuri de vindecare a bolilor, de dezlegare a farmecelor, a blestemelor şi atragerea norocului în căsnicie, scrie dcnews.ro.
În această zi nimeni nu are voie să lucreze deoarece riscă să se îmbolnăvească, să aibă amețeli, să îi doară capul, să se înece, să fie arși cu apă fiarta, să fie bântuiți de strigoi, să aiba coșmaruri, să fie atacați pe drum de animale ori să le mănânce lupii vitele. Mulţi dintre români ţin post negru pentru a li se împlini dorinţele legate de însănătoşire sau căsătorie.
În această zi femeile nu au voie să îşi pieptene părul şi nici să coasă. În caz contrar, le va merge rău întreg anul următor.
De Sfântul Andrei, fetele au ocazia de a-şi visa alesul inimii. Există mai multe tradiţii şi obiceiuri în acest sens. Pentru a-şi cunoaşte sortitul, fetele care sunt în căutarea sufletlului pereche trebuie să respecte mai multe "reguli". Una dintre ele este vestita tradiţie a-şi pune un fir busuioc sub pernă, în noapte de 30 noiembrie. De asemenea, femeile ce vor să se mărite trebuie să întoarcă un ulcior de lut cu gura în jos, apoi pun pe fundul vasului trei cărbuni încinşi şi spun o incanaţie. Acest lucru îl va vrăji pe bărbatul cee ţi-l doreşti.
Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
R.P.