Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit anul acesta pe 25 aprilie. Cine a fost el
Publicat pe 22.04.2022 la 18:18 Actualizat pe 22.04.2022 la 18:18
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, numit și „purtătorul de biruință”, în fiecare an pe data de 23 aprilie, însă anul acesta sărbătoarea a fost mutată a doua zi de Paște, pe 25 aprilie, fiindcă pe 23 aprilie este ultima zi din Postul Paștelui, iar pe 24 aprilie are loc slujba Învierii Domnului.
- Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit anul acesta pe 25 aprilie
- Viața lui
- Tradițiile din această zi
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost sărbătorit în fiecare an pe data de 23 aprilie, însă anul acesta se sărbătorește pe data de 25 aprilie, în cea de-a doua zi a Paștelui. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc cu sfințenie an de an.
Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe pică anul acesta pe 25 aprilie, în a doua zi de Paște
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit anul acesta de creștinii ortodocși pe data de 25 aprilie, în a doua zi de Paște, deoarece pe 23 aprilie este ultima zi din Postul Paștelui, iar pe 24 aprilie are loc slujba Învierii Domnului.
Viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost un general roman cu origine greacă, dar și un ofițer de Gardă a împăratului roman Dioclețian. Acesta a fost condamnat la moarte, deoarece nu a vrut să renunțe la credința creștină. A fost martir creștin și a devenit mult mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului, el fiind în special venerat de cruciați.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este un sfânt care este pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei în data de 23 aprilie, dar anul acesta se sărbătorește pe data de 25 aprilie, în a doua zi de Paște. El este considerat ca fiind un patron al multor regiuni, țări și orașe.
Care sunt tradițiile de Sfântul Gheorghe la români
De Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se împodopește casa cu plante, deoarece acest lucru marchează renașterea naturii. Plantele pe care le folosim variază în funcție de regiunile din țară, de exemplu în Muntenia se așează crengi stejar sau de păr; în Transilvania se așează în case leuștean și rug verde; în Banat se pun frunză de fag, gorun sau rug.
Busuiocul trebuie să existe în casă, deoarece aduce cinste. Persoana care se spală cu roua de pe busuioc este cinstit de toată lumea. O altă tradiție spune că nu trebuie să dormi în această zi, deoarece vei fi somnoros tot anul.
Gunoiul pe care îl adunați în această zi se pune la rădăcina pomilor, deoarece va rodi bine. Se mai adună plantele medicinale de pe câmp și se păstrează tot restul anului. Dacă în această zi va ploua înseamnă că vom avea belșug de grâu și fân, iar dacă va fi multă rouă vom avea un an bogat.
Citește și: De ce nu se spală rufe în Vinerea Mare a Paștelui, pe 22 aprilie 2022