100 de zile de coronavirus! În prezent, aproape 2 milioane de persoane infectate
Publicat pe 10.04.2020 la 11:15 Actualizat pe 10.04.2020 la 11:15
Astăzi se împlinesc 100 de zile de când coronavirusul a schimbat lumea și a modificat simțitor modul de viață al oamenilor.
Astăzi se împlinesc 100 de zile de când coronavirusul a schimbat lumea și a modificat simțitor modul de viață al oamenilor.
100 de zile au trecut de când s-a auzit că în China a părut un tip de pneumonie gravă, fără, însă cu o cauză clară.
De atunci și până acum, peste jumătate din Glob se află în autoizolare, măsură adoptată de mai multe state. Aceasta, totuși, poate avea urmări grave pe partea economică, majoritatea persoanelor angajate fiind obligate să intre în somaj tehnic.
Cum a început totul
Unele voci spun că primele cazuri ar fi apărut cu mult mai devreme decât s-a declarat, însă data apariției a rămas 31 decembrie 2019. În timp ce restul lumii se pregătea de Noul An, în China apăreau primele informații despre un nou tip de pneumonie, cauzele fiind necunoscute.
A doua zi, pe 1 ianuarie, prima zi a anului 2020, autoritățile chineze au sigilat piața de fructe de mare din Wuhan, aflat în provincia Hubei, locul din care se crede că ar fi pornit infecția.
La doar o săptămână, a murit și primul om din cauza acestei pneumonii. Acela a fost momentul în care specialiștii și-au dat seama că este vorba despre un nou virus periculos.
După câteva zile, oamenii de știință susțineau că dacă nu mai apar alte cazuri noi, nu există motiv de îngrijorare, focarul fiind ca și stins.
În mai puțin de 14 zile a fost declarat, însă, și primul caz dinafara Chinei, mai exact în Thailanda. Cel care a dus virusul dincolo de granițele Chinei a fost un bărbat infectat. Astfel, boala a început să se extindă, cuprinzând rapid tot mai multe țări.
Numărul de cazuri devenea dublu pe zi ce trecea, astfel că autoritățile chineze au început să ia măsuri drastice, în încercarea de a înăbuși extinderea infecției.
Mai puțin de o lună până la prima carantină
Pe 24 ianuarie, orașul industrial Wuhan a intrat în carantină totală, unde cele 11 milioane de locuitori au primit instrucțiuni stricte în ceea ce privește noul lor mod de trai, până la încheierea epidemiei. Nimeni nu mai avea voie nici să intre, nici să iasă.
Aceste măsuri luate de Guvernul chinez au venit mult prea târziu, virusul începând să circule din țară în țară, din oraș în oraș, făcând victime la orice pas. Totuși, marile puteri occidentale dădeau asigurări că situația este sub control, inamicul invizibil nefiind luat prea mult în seamă sub forma unei noi amenințări.
La doar o lună de la primul anunț au fost declarate și primele cazuri de infectare în Marea Britanie, Italia și Spania.
Pe 19 februarie, la 50 de zile de la apariția primelor cazuri, s-a decis evoluția pandemiei care urma să fie declarată.
Totul a început cu un meci de fotbal, în Italia
Un scenariu de luat în serios în ceea ce privește dezastrul care a cuprins Italia este acela al meciului Atalanta-Valencia, la care a participat aproape o treime din populația orașului Bergamo, focarul de coronavirus din Peninsulă.
În jurul sfârșitului lunii februarie a fost anunțat și primul deces cauzat de coronavirus din Italia. La nivel mondial, numărul de cazuri ajunsese să îl depșească pe al din China.
La începutul lunii martie, cifrele creșteau în ritm alert, peste 1.200 de cazuri noi apăreau zilnic.
Și Italia a luat măsuri dure de restricționare, fiind închise școli, magazine și interzise manifestații.
Pandemia de coronavirus, declarată după doar două luni
Pe 11 martie a fost declarată, de către Organizația Mondială a Sănătății, pandemie, în contextul extinderii virusului COVID-19.
În timp ce lumea se luptă cu noul dușman, țări precum Marea Britanie și Statele Unite ale Americii nu luau în serios amenințările iminente ale acestul virus.
Luna martie a fost cea în care toate estimările specialiștilor au fost schimabte de la o zi la alta.
În Italia și Spania coronavirusul începuse deja să facă tot mai multe victime, după ce s-a făcut o tranziție dinspre continentul asiatic, spre Europa.
Pe 17 martie, Europa își închidea granițele, în încercarea disperată de a minimaliza răspândirea virusului. Dintre cei uciși de boală, trei sferturi erau europeni.
Aproape 2 milioane de cazuri
În urmă cu o săptâmână a fost depășit un prag enorm, de un milion de persoane infectate, la nivel global. Acum ne apropiem de două milioane.
Din păcate, și numărul deceselor este îngrijorător, ajungând la aproape 100.000 în toată lumea.
Mai exact, în doar 100 de zile, lumea s-a schimbat radical, economia s-a prăbișit, călătoriile au fost suspendate iar jumătate din oamenii de pe Glob stă în case.