A fost declarată pandemie de coronavirus. Ce înseamnă acest lucru
Publicat pe 11.03.2020 la 18:38 Actualizat pe 11.03.2020 la 18:49
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, oficial, pandemie de COVID-19, anunță Digi24.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, oficial, pandemie de COVID-19, anunță Digi24.
Este declarată o pandemie în cazul în care un virus se răspândește foarte repede, pe o suprafață foarte mare - în acest caz, pe teritoriul mai multor continente.
„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
De-a lungul istoriei, au existat mai multe cazuri de pandemii, provocate de boli infecțioase care au avut chiar consecințe devastatoare: ciuma, variola, tifosul, holera, febra galbenă, tuberculoza, gripa.
De această dată, însă, OMS precizează că putem vorbi despre prima pandemie pe care o poate ține sub control.
„Este o epidemie manifestată la nivel global, nu mai vorbim de o boală care se manifestă regional sau doar în anumite zone izolate. Există în vigoare o etichetă de pandemie și în cazul SIDA, care consideră să fie considerată pandemie de OMS. Aceasta oferă niște mijloace OMS prin care poate atrage finanțări care să sprijine sisteme medicale din țări care nu au posibilități”, a precizat Vlad Mixich, expert în sănătate, pentru sursa menționată.
În prezent, 114 țări sunt afectate de virusul COVID-19 și peste 100.000 de persoane au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus.
Ce înseamnă pandemia pentru România
În România, situația încă este bună, chiar dacă suntem avertizați că există posibilitatea destul de mare să mai vedem noi cazuri în continuare. Măsurile luate de autorități sunt considerate unele de bun augur, care au un impact uriaș în încetinirea răspândirii virusului.
„Există, din păcate, posibilitatea să vedem mai multe cazuri și în România. Deocamdată autoritățile reușesc să controleze prin măsurile impuse. Este important să încercăm să ne limităm mișcările sociale, epntru că este una dintre principalele căi în care să ferim extinderea virusului”, a mai precizat Mixich.
Până la acest moment, 38 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, în România. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Capitală.