Alertă în România! Patru români s-au întors cu malarie severă din Zanzibar
Publicat pe 30.01.2024 la 14:49 Actualizat pe 30.01.2024 la 14:49
România este în alertă! Patru persoane de origine română s-au întors cu malarie severă din Zanzibar. Iată ce spun specialiștii și ce trebuie să faci în această situație!
- Patru români s-au întors din Zanzibar cu malarie severă
- Epidemiolog acuză agențiile de turism
Despre Malaria știm că este o boală infecțioasă provocată de parazitul Plasmodium, transmisă de la o persoană la altă prin intermediul înțepăturilor de țânțar Anopheles. Ei bine, acest parazit este eliberat în sânge și călătorește spre ficat, unde se fixează și se maturizează.
În cazul în care nu se tratează, malaria poate provoca probleme grave de sănătate cum ar fi convulsii, leziuni ale creierului, dificultăți de respirație, insuficiență de organ și deces.
Originară în Africa, Malaria este o boală des întâlnită în țările care au o climă tropicală și subtropicală. Malaria afectează peste 100 de ţări, iar în ultimii ani numărul de îmbolnăviri a crescut considerabil, Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
Patru români s-au întors din Zanzibar cu malarie severă
De curând, patru români care au fost în vacanță în Zanzibar în ultima lună s-au întors cu forme severe de malarie pentru că au primit „informații contradictorii” de la agențiile de turism despre măsurile de prevenție și „habar nu aveau” cum trebuia să se ferească de această boală infecțioasă, potrivit managerului Spitalului "Dr. Victor Babeş", dr. Simin Aysel Florescu.
Care sunt simptomele
Ei bine, Simin Aysel Florescu, specialist, a declarat că după revenirea dintr-o vacanță exotică în străinătate, în cazul în care se instalează simptome precum febră sau frison, turiștii trebuie să consulte de urgență un medic sau să meargă la spital.
Mai mult decât atât, oamenii sunt rugați să specifice foarte clar că s-au întors dintr-o vacanță în străinătate pentru a putea fi verificate eventuale boli de import.
Această boală este determinată de un grup de protozoare-parazit numite "Plasmodium". Știm că parazitul malariei este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel.
Amintim că formele mai severe de malarie se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale.
De asemenea, la acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienţei de organ, cum ar fi insuficienţa renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces.
CITEȘTE ȘI: Alertă de botulism în România! Ce trebuie să facem pentru a preveni infecția cu toxina botulinică