Asistent medical român în Milano, atac dur la adresa autorităților italiene: "Iese corupția la iveală, sunt cozi la spitale, nu se fac suficiente teste”

Asistent medical român în Milano, atac dus la adresa autorităților italiene: "Iese corupția la iveală, sunt cozi la spitale, nu se fac suficiente teste” © facebook

Valentin Neguleasa este asistent medical în Milano, unde face deplasări la domiciile celor care nu se pot prezenta la spital pentru îngrijiri medicale. El este nemulțumit de felul în care autoritățile gestionează situațiadeja critică din Peninsulă.

Tânărul a lansat un atac dus la adresa ofcialilor, despre care spune că nu s-au ocupat suficient de oamenii izolați și carantnați din cauza coronavirusului.

„Orașul este dezolant, peste tot miroase a clor și sunt cozi interminabile și la supermarketuri și la spitale”, a zis Valentin, pentru Libertatea.

„Tot orașul miroase a clor. Am fost pe teren și am văzut că în toate blocurile din zona de nord, în cartiere, se face dezinfectare cu clor 100%”, a mai spus românul, care este nevoit să se deplaseze prin toate cartierele din Milano, pentru a vizita pacienții care nu pot merge la spital.

Valentin a continuat, spunând că totul este complet schimbat, odată cu apariția virusului contagios: „Supermarketurile sunt aprovizionate bine, curierii circulă, dar ca o regulă, se încearcă pe scară largă plata online și se lasă pachetele în fața ușii, fără să mai deschizi ușa. Viața de dinainte e foarte departe de imaginea Milanoului de azi”.

De asemenea, și Italia se confruntă cu lipsa echipamentelor medicale și a sunstanțelor de dezinfectare.

„Nu mai găsim vată și alcool. Am fost la mai multe magazine să-mi iau alcool și nu am găsit în 3 supermarketuri. Am găsit într-unul mai mic doar vată. Mi-am luat apă și clor și îmi fac dezinfectant acasă. Raționalizează materialele sanitare, tind să le țină acolo pentru acel „în caz că”. Dar dacă se întâmplă contaminarea, deja e prea târziu și ai ținut măștile în sertar degeaba”, povestește bărbatul.

Mai mult decât atât, Valentin mai spune și despre cadrele medicale rămase în spitale, care sunt pe cont propriu, fiind nevoite să se îngrijească unii de alții: „Ne luăm temperatura unii altora când intrăm în ture și dacă temperatura colegului meu e peste 37,5, îl trimit acasă”.

”Totul merge din rău în mai rău. Apar tot felul de situații ciudate în clinici. Organizarea este proastă. Iese corupția la lumină. Sunt anumite clinici unde din cauza lipsei materialelor sanitare, au procente foarte mari de infectare a personalului, între 13 și 30% rezultă pozitivi”, mai povestește Valentin Neguleasa.

De asemenea, nici sistemul prin care oamenii ar trebui să primească informații nu funcționează așa cum ar trebui.

„Aștepți la numărul verde pus la dispoziție atunci când ai o problemă și trei-patru ore. Oricum au prioritate femeile însărcinate. Dacă eu lucrez cu o persoană pozitivă și nu am febră, nu mi se face testul. Eu nu pot să știu dacă sunt agent patogen sănătos sau am imunitate. Încă nu se face o testare pe scară largă ca să aibă sub control asimptomaticii”, mai spune românul care lucrează de 15 ani ca asistent medical în Milano.

De altfel, Valentin are și anumite nelămuriri în ceea ce privește gestionarea persoanelor suspecte sau bolnave cu COVID-19.

„Nu înțeleg de ce nu folosesc hoteluri, de ce nu țin acolo persoanele în carantină și îi trimit acasă. Unde din greșeală poate veni cineva la tine, se poate întâmpla o contaminare involuntară și acasă. Mi-aș dori ca România să învețe din experiența Italiei. Și să se organizeze spitalele. Să se separe, un spital să fie dedicat coronavirusului și celelalte să preia celelalte cazuri. Așa s-ar putea organiza”, a mai spus asistentul medical.

Bilanțul macabru din Italia

Cel mai mare număr de decese din Italia din cauza coronavirusului a fost înregistrat ieri, unde nu mai puțin de 969 de persoane au decedat.

De la începutul epidemiei și până în prezent, numărul celor răpuși de irus a ajuns la 9.130.

Acest număr se datorează și multitudinii de pacienți aflați în stare gravă la Terapie Intensivă, adică peste 3.000.

Numai în regiunea Lombardia, cea mai afectată de coronavirus, au murit în ultimele 24 de ore 541 de oameni.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro