Asistent medical român, în Milano! Cum arată viața unui salvator: "Continuăm să muncim chiar dacă suntem infectați"
Publicat pe 15.03.2020 la 20:42 Actualizat pe 15.03.2020 la 21:21
Un român, care lucrează ca asistent medical în Milano, a făcut dezvăluiri din plină epidemie de corornavirus. Cum își pun salvatorii viața în pericol pentru a salva pacienții infectați.
Valentin Neguleasa oferă asistență medicală la domiciliu pentru pacienții care nu au mai avut loc în spitale, din cauza ocupației masive cu persoane infectate cu COVID-19.
Numărul celor infectați crește cu repeziciune, astfel că Valentin, în vârstă de 38 de ani, ajunge seară de seară acasă cu dureri de cap.
Direcțiile de sănătate publică din Italia au transmis directive conform cărora angajații din sistemul sanitar trebuie să continue munca, chiar dacă prezintă simtome de coronavirus. Ei sunt obligați să lucreze până la momentul în care manifestă insuficiență respiratorie.
„Un angajat din domeniul sanitar care a lucrat cu un pacient suspect sau confirmat cu COVID-19 nu este considerat contact, dacă a folosit corect dispozitivele de protecție individuală. Operatorii asimptomatici care au asistat cazuri probabile sau confirmate de COVID-19 fără a folosi echipamentul de protecție și cei care au avut contact cu cazuri probabile sau confirmate de COVID-19 în afara serviciului nu e necesară realizarea testului de detecție, ci doar monitorizarea clinică a simptomatologiei. În absența simptomelor, nu este necesară întreruperea activității care se va realiza cu folosirea măștii de protecție. Când există simptome de infecție respiratorie și febră peste 37.5 grade C se va întrerupe munca temporar”, se arată în circulara Direcțiilor de Sănătate.
Resursele limitate, lipsa echipamentelor de protecție și a dezinfectanților, îi obligă să improvizere. Cadrele medicale își fac singuri dezinfectanți acasă din apă oxigenată, glicerină și alcool concentrat.
Cum arată viața unui salvator român din Italia
Valentin se plimbă pe străzile din Milano purtând masca de protecție, dar și cu actul de liberă circulație în mână. Mulțumită faptului că este asistent medical, el poate umbla liber pe stradă, spre deosebire de cetățenii obișnuiți.
El avea în plan să se reîntoarcă în țară, unde să fie alături de viitoarea lui soție. Ea se află deja în țară, la Galați, unde a câștigat un post de grefier. Acum, nu se știe când cei doi se vor revedea, dată fiind situația tensionată din Italia.
Valentin tratează zilnic la domiciliu pacienți. El lucrează la mai multe clinici din Milano, unde trebuie să aibă mare grijă la orice mișcare făcută.
„O zi de genul ăsta te obosește foarte tare, ajungi acasă cu dureri de cap pentru că trebuie să fii atent la orice gest. Faptul că stau la telefon acum și pot să mă scarpin la nas, că nu mai am mănușile pe mâini, mă poate infecta. Ștergem bine telefonul, volanul, ușa și totul presupune o concentrare care duce la o oboseală excesivă la final de zi. Suntem atenți la orice mișcare, deschid ușa cu cotul, nu cu mâna. Cu cât ești mai atent, cu atât mergi mai înainte fără risc”, declară tânărul român, pentru Libertatea.ro.
Totuși, personalul medical se descurcă din ce în ce mai greu, măștile și dezinfectanții fiind din ce în ce mai greu de găsit.
„Am ajuns la momentul în care ne creăm acasă singuri dezinfectanți pentru că nu le mai găsim în farmacii. Apă oxigenată, glicerină, alcool de 90 de grade și am create dezinfectantul. În alte cazuri se poate folosi dezinfectarea cu clor. La intrarea în casă eu mi-am pregătit un covoraș pe care îl ud în fiecare zi cu clor și îmi șterg încălțările, îmi dezinfectez mâinile, tot ce am pe mine merge la spălat”, își explică noua rutină de viață românul.
Criza acută de personal medical obligă firmele de recrutare să apeleze la persoanele deja angajate în alte locuri. Chiar și profesioniștii pensionați sau proaspeții absolvenți sunt chemați să ajute pe secțiile de terapie intensivă.
Singurii cetățeni care sunt scutiți de regulile de protecție impuse de autorități sunt cadrele medicale, care, deși bolnavi și ei, duc în spate boala, salvând vieți zi de zi.
„Noi, personalul medical, continuăm să muncim chiar dacă suntem infectați. Ne punem masca și mergem mai departe. Sunt reguli date în scris. Deși este restricționată circulația prin oraș, personalul medical poate să se deplaseze liber până în momentul în care este confirmat rezultatul testului. Când nu ai simptome vizibile, ești un purtător sănătos, nu ești testat, mergi în continuare, chiar dacă ai unele simptome ale gripei. Nu ți se face testul până când nu ajungi în stadiul de insuficiență respitorie”, explică Valentin Neguleasa.