Bolnavii sau suspecții de COVID-19 au putut vota din mașină, în Danemarca. Ce spun oficialii despre această situație
Publicat pe 17.11.2021 la 16:00 Actualizat pe 17.11.2021 la 16:00
Alegerile locale și regionale din Danemarca, desfășurate marți, pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19, au avut reguli speciale, menite să asigure exercitarea dreptului la vot al fiecăruia. Astfel că, în unele localități persoanele infectate sau suspecte au putut vota din mașina personală.
- Bolnavii sau suspecții de COVID-19 au putut vota din mașină, în Danemarca
- Ce spun oficialii despre această situație
Bolnavii sau suspecții de COVID-19 au putut vota din mașină, în Danemarca
Alegerile locale și regionale din Danemarca, desfășurate marți, pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19, au avut reguli speciale, menite să asigure exercitarea dreptului la vot al fiecăruia. Printre măsurile implementate de autoritățile locale în colaborare cu cele sanitare s-au numărat posibilitatea de a vota din propria mașină sau instalarea unor corturi amplasate în afara secțiilor de votare pentru evitarea aglomerațiilor.
Ce spun oficialii despre această situație
Măsurile decise nu au fost aplicate la nivel național, fiind responsabilitatea fiecărei municipalități de a adopta o strategie locală care să garanteze că fiecare cetățean care vrea să voteze are această posibilitate.
„Este dreptul fiecăruia să voteze și nu poate fi respins la urne”, a declarat, înainte de votul de marți, directorul Consiliul Național de Sănătate, Soren Brostrom.
Cetățenii au mai fost sfătuiți să voteze între orele locale 10.00 și 15.00 când se prezintă un număr mai mic de persoane la urne.
Localitatea Nordfyn este una dintre municipalitățile care a permis votul din mașină. Procedura nu este una foarte complicată. Alegătorul apelează un număr de telefon, iar oficialii vor ieși cu urna de votare, pentru ca persoana respectivă să poată ștampila buletinul de vot și să-l pună în urnă.
De asemenea, în orașul Aarhus, autoritățile electorale au montat corturi în afara secțiilor de votare. În plus, la intrarea și ieșirea din secțiile de votare au fost montate dispozitive cu dezinfectant și toți alegătorii și personalul secțiilor de votare au primit mănuși.
În schimb, măștile nu au fost obligatorii pentru a vota și nici nu a fost cerut certificatul verde. Cetățenii peste 18 ani care s-au înregistrat într-o bază de date a autorităților au fost informați despre măsuri și invitați la vot în seara dinaintea alegerilor.
Citește și: Ce amenzi riscă să primească angajații care nu respectă legea certificatului verde la locul de muncă