Care este noua țară care a aprobat eutanasierea persoanelor aflate în fază terminală! Pacienții vor putea alege când și cum vor muri
Publicat pe 30.01.2021 la 16:29 Actualizat pe 30.01.2021 la 16:29
O țară europeană a decis să aplice legea eutanasierii pacienților aflați în fază terminală. Acum bolnavii pot alege când și cine să le fie alături în momentul în care își vor da ultima suflare.
- Noua țară în care s-a aprobat eutanasierea la cerere
- Bolnavii vor decide când și cum vor muri
- În ce state se mai aplică metoda
Este vorba despre Portugalia, a șaptea țară din lume care adoptă această metodă de curmare a suferinței bolnavilor în fază terminală. Pacienții de peste 18 ani vor putea solicita asistență pentru a-și da ultima suflare, punând capăt durerilor insuportabile sau persistente, cauzate de boala de care suferă.
Totuși, dacă personalul medical, în urma unei analize psihiatrice, nu consideră că bolnavul are discernământul necesar pentru a lua o astfel de decizie, nu se va aplica eutanasierea asistată și cerută de persoana în cauză, după cum relatează Reuters.
Eutanasierea bolnavilor aflați în fază terminală, aprobată în Portugalia
Această variantă votată de Parlamentul portughez este disponibilă doar cetățenilor țării sau rezidenților legali. Decizia a fost luată pentru a-i împiedica pe cetățenii altor state să vină în Portugalia pentru a-și pune capăt zilelor folosindu-se de pretextul asistenței medicale.
Cu toate acestea, există și cetățeni care se opun deciziei, spunând că pandemia de coronavirus i-ar fi împins la luarea unei astfel de decizii, iar față de bătrânii aflați în centre speciale de îngrijire reprezintă o totală lipsă de respect.
Pe lângă Portugalia, și alte țări au adoptat legea eutanasierii la cerere a bolnavilor aflați în fază terminală. Vorbim despre Elveția, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Statul Victoria din Australia, dar și alte câteva state din SUA: Oregon, Washington, Vermont, California, Colorado, Washington DC, Hawaii, New Jersey, Maine și Montana.
Mai există, de asemenea, și refuzul administrării tratamentului, decizie ce poate duce la deces. Acest lucru este permis în Norvegia, Lituania, Danemarca, Letonia, Ungaria, Germania, Austria, Suedia, dar și în Regatul Unit al Marii Britanii.
Citește și: Un băiat de 14 ani, cel mai tânăr caz european ucis de coronavirus