Cât timp trebuie să facem sport, în vreme de pandemie. Recomandarea OMS atât pentru adulți, cât și pentru copii
Publicat pe 26.11.2020 la 15:02 Actualizat pe 26.11.2020 la 15:02
Pandemia de COVID-19 și carantina au venit la pachet, pentru multe persoane, cu sedentarismul. Organizația Mondială a Sănătății ne îndeamnă să facem sport, în continuare, pe cât posibil. Ca un punct de reper important, OMS a specificat și cât timp ar fi necesar să ne antrenăm, în decursul unei săptămâni.
- Cât timp ar trebui să facem sport, într-o săptămână.
- OMS a venit cu recomandarea, atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Indiferent de vârstă și de condițiile impuse de pandemie, nicio persoană nu ar trebui să renunțe la activitatea fizică. Aceasta ne menține sănătoși și ne dă șanse mai mari de luptă chiar și cu coronavirusul. Așadar, cu toții ar trebui să acordăm mai multă atenție acestui aspect. Pentru cei care nu au idee cam cât timp ar trebui alocat exercițiilor fizice, Organizația Mondială a Sănătății a venit cu răspunsul.
Cât timp de exerciții fizice este recomandat în pandemie
Timpul petrecut făcând o activitate fizică intensă, variază totuși în funcție de vârstă. Spre exemplu un copil are mai multă energie, iar sportul îi este esențial în dezvoltarea sa fizică armonioasă. Indiferent de condițiile impuse de pandemia de COVID-19, copiilor și adolescenților le este recomandat să facă în medie o oră de exerciţii fizice, zilnic.
Totodată, OMS trage un semnal de alarmă asupra timpului petrecut în fața ecranelor: televizor, telefon, calculator, etc.
De asemenea, toţi adulţii apți de a face sport, ar trebui să includă în programul lor 150 de minute de activitate fizică intensă, săptămânal. Acestea contribuie la bunăstarea şi sănătatea mintală în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit OMS.
„Creşterea activităţii fizice nu numai că ajută la prevenirea şi ţinerea sub control a bolilor de inimă, diabetului de tip 2 şi cancerului, ci şi reduce simptomele depresiei şi anxietăţii, reduce declinul cognitiv, inclusiv Alzheimer, şi îmbunătăţeşte memoria", a declarat Ruediger Krech, directorul OMS pentru promovarea sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă, scrie Agerpres.
Cu toate acestea, unul din patru adulţi şi patru din cinci adolescenţi nu fac suficientă mișcare, pe cât ar trebui. Exercițiile pot include mersul pe jos, ciclismul, grădinăritul şi făcutul curăţeniei, a mai spus OMS.
„Aceste recomandări subliniază ceea ce mulţi experimentează în timpul restricţiilor COVID aplicate peste tot în lume. A fi activ în fiecare zi reprezintă un lucru bun nu numai pentru corpurile noastre, dar şi pentru sănătatea noastră mintală", a spus Fiona Bull, şefa Departamentului OMS pentru activitate fizică.
„Telefonaţi unui prieten şi faceţi cursuri online împreună, ajutaţi-vă membrii familiei. Iar atunci când puteţi, mergeţi afară", a mai adăugat ea.
Femeile însărcinate şi mămicile sunt şi ele incluse în recomandările OMS. Acestea ar trebui să facă de la 150 până la 300 de minute de mişcare aerobică moderată, în fiecare săptămână.
CITEȘTE ȘI: S-a înregistrat un nou record la ATI! Câți pacienți internați cu coronavirus sunt în stare gravă!