Ce misiune are roverul Perseverance pe Marte. Robotul NASA a ajuns pe Planeta Roșie
Publicat pe 19.02.2021 la 13:38 Actualizat pe 19.02.2021 la 13:42
Joi, roverul Perseverance a aterizat pe Marte, după ce a parcurs 480 de milioane de kilometri. Robotul NASA a trecut cu succes de ”cele 7 minute de teroare” de după intrarea în atmosferă, realizând astfel o misiune istorică. Dacă totul se desfășoară conform planului, pe Planeta Roșie va fi testat un elicopter special și un instrument menit să producă oxigen. De asemenea, NASA are intenția de a preleva probe de sol care să fie aduse pe Pământ.
- Roverul Perseverance are o misiune unică pe Marte.
- Robotul Nasa a asolizat pe Marte
Roverul Perseverance de la NASA a asolizat pe Marte ieri, reușind să treacă de cele 7 minute care erau considerate cele mai periculoase. Acest interval a fost văzut ca fiind periculos pentru că agenția spațială nu a avut control asupra sistemelor concepute pentru a ajuta roverul să ajungă în siguranță la sol. Misiunea robotului este programată să dureze minim 2 ani.
Ce este roverul Perseverance
Perseverance este, de fapt, cel mai mare laborator de astrobiologie trimis către Marte și este dotat cu numeroase instrumente științifice. Totodată, este cel mai greu obiect trimis pe suprafața altei planete.
Potrivit NASA, misiunea lui Perseverance este programată să dureze minim doi ani și are un buget de 2,7 miliarde de dolari. Reprezentanții agenției spațiale susțin că în cazul în care această misiune se va încheia cu succes va deschide drumul pentru viitoare explorări umane la suprafaţa Planetei Roșii, scrie Agerpres.
În perioada următoare se vor face mai multe testări pentru a deterimina dacă roverul funcționează cum trebuie și dacă vor putea fi efectuate toate experimentele planificate în cadrul misiunii.
Ce misiune are roverul Perseverance
Misiunea constă în testarea unui elicopter special și un instrument care va încerca să producă oxigen, extrăgând cu o pompă dioxid de carbon. Totodată, NASA vrea să preleveze probe de sol care să fie aduse pe Terra.
Perseverance a intrat în atmosfera marţiană cu o viteză de 20.000 km/h, după care a folosit retromotoare şi o paraşută pentru a decelera suficient, astfel încât să ajungă la sol fără incidente nedorite.
Robotul a asolizat într-un crater masiv, denumit Jezero, unde se crede că a existat un lac. Cercetătorii spun că mostrele geologice pe care Perseverance le va aduna din crater au mari șanse să conțină urme ale unei eventuale faune microbiene din trecutul îndepărtat al planetei Marte.
Reușita de ieri, vine după mai multe eșecuri de anul trecut. În 2020 NASA nu a mai trimis nava Space X în spațiu din cauza vremii.