Ceapa, de trei ori mai scumpă decât carnea de pui. În ce țară a ajuns leguma să fie atât de scumpă
Publicat pe 09.01.2023 la 12:51 Actualizat pe 10.01.2023 la 09:29
Ceapa a devenit un produs pe care nu oricine și-l poate permite într-o țară din Asia. Este vorba despre o destinație turistică cunoscută și apreciată pentru atracțiile unice, dar traiul a devenit din ce în ce mai scump în ultima perioadă. Pentru un kilogram de ceapă, locuitorii plătesc de trei ori mai mult decât pentru carnea de pui.
- Țara unde ceapa e de trei ori mai scumpă decât carnea de pui
- Cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă
Ceapa este de trei ori mai scumpă decât carnea de pui în Filipine, unde scumpirile la această legumă de bază au doborât orice record în ultima perioadă. Totodată, și carnea de vită este cu 25% mai ieftină decât ceapa în această țară asiatică.
Ceapa, de trei ori mai scumpă decât carnea de pui în Filipine
În contextul scumpirilor accentuate, Ministerul Agriculturii din Filipine a anunțat că are în plan să importe 22.000 de tone de ceapă pentru a asigura aprovizionarea pieţei interne. În prezent, e posibil ca prețul kilogramului de ceapă în Filipine să fie cel mai ridicat din lume, inflaţia de acolo fiind la maximul ultimilor 14 ani, potrivit Bloomberg.
Inițiativa Ministerului Agriculturii va fi supusă aprobării preşedintelui Ferdinand Marcos Jr., a declarat duminică secretarul său, Rex Estoperez. Pe lângă funcţia de preşedinte, Marcos deține și funcția de ministru al Agriculturii.
Estoperez a mai specificat că importurile vor fi doar o "soluţie temporară" şi că, deocamdată, nu există planuri în privința altor importuri.
În Filipine se consumă aproximativ 17.000 de tone de ceapă lunar. În prezent, un kilogram de ceapă roşie se vinde şi cu 650 de pesos (11,68 de dolari), iar cel de ceapă albă se vinde şi cu 600 de pesos kilogramul. Astfel, ceapa este de trei ori mai scumpă decât carnea de pui şi cu aproximativ 25% peste preţul unui kilogram de carne de vită, potrivit tarifelor cu amănuntul la produsele alimentare monitorizate de Ministerul Agriculturii la data de 5 ianuarie.
La fel ca în bucătăria românească, în cea filipinează, ceapa este un ingredient de bază, alături de usturoi. Odată cu scumpirile, reacțiile vehemente ale filipinezilor au început să apară în mediul online, în special în perioada sărbătorilor.