Pentru ce vor plăti românii mai mulți bani începând cu 1 ianuarie 2023. Scumpirile au început din prima zi a anului
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 01.01.2023 la 13:57
Actualizat pe 01.01.2023 la 13:57
Inflația continuă să se simtă încă din prima zi a anului 2023, având în vedere avalanșa de prețuri mai mari. Noul an a venit cu scumpiri pentru multe produse, inclusiv pentru carburanți. Iată pentru ce vor plăti românii mai mulți bani începând de astăzi, 1 ianuarie.
- Anul 2023 a început cu o avalanșă de scumpiri
- Pentru ce vor plăti românii mai mulți bani începând de astăzi
Prețurile prea mari le-au dat bătăi de cap oamenilor în anul 2022, iar acest lucru se pare că se va întâmpla și în noul an, dovadă fiind creșterea accelerată a prețurilor încă din prima zi. Atunci când românii credeau că vor scăpa de această problemă și lucrurile vor reveni la normal, realitatea este, de fapt, alta. Dincolo de alimente, și carburanții vor costa mai mult.
Anul 2023 începe cu o avalanșă de scumpiri
Stilul de viață al românilor devine mai scump, începând de astăzi. Dacă credeau că lucrurile se vor îmbunătăți o dată cu noul an, ei bine, lucrurile nu stau deloc așa. Una dintre măsurile care intră în vigoare începând de astăzi este renunțarea compensației de 50 de bani la pompă, astfel că șoferii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a alimenta. Așadar, prețul la benzină crește cu 36 de bani pe litru, iar cel al motorinei crește cu 38 de bani.
Sunt afectați și românii cu credite la bănci, care vor plăti mai mulți bani începând cu ziua de astăzi. Este vorba despre creditele cu dobânzi variabile, deoarece indicele IRCC crește de la 4.06% la 5,71%.
În ceea ce privește șoferii, ei sunt de două ori mai afectați. Dincolo de scumpirea carburanților, va crește prețul asigurării RCA cu aproximativ 40%. Creșterea accelerată a prețului vine în urma falimentului City Insurance.
Produsele și serviciile vor fi mai scumpe
Anul 2023 vine cu o scumpire și în cazul produselor și serviciilor, care vor costa mai mult începând de astăzi, având în vedere creșterea TVA pentru apa minerală sau gazeificată cu zahăr, alte băuturi cu arome și cele pe bază de soia. În cazul lor, taxa crește de la 9% la 19%.
Serviciile de cazare se scumpesc și ele începând de astăzi. În cazul hotelurilor, restaurantelor și serviciilor de catering, cota de TVA crește de la 5% la 9%.
Tot de astăzi se introduce și noua taxă pe bacșiș. Angajații Horeca au obligația să îi ofere clientului o notă de plată, înainte de bonul fiscal, unde aceștia trebuie să aleagă nivelul de bacșiș oferit, care este de la 0% la 15%.