Cercetătorii români luptă pentru retragerea lucrărilor științifice ale Elenei Ceaușescu din publicațiile internaționale. Ce scrie The Guardian pe acest subiect
Publicat pe 22.12.2021 la 18:08 Actualizat pe 22.12.2021 la 18:10
Doi cercetători români luptă pentru retragerea lucrărilor științifice publicate sub numele soției dictatorului Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu. Potrivit The Guardian, lucrările frauduloase pot fi citate în continuare de oamenii de știință la nivel internațional, iar cercetătorii români vor să împiedice acest lucru.
- Cerceătorii români cer ca lucrările Elenei Ceaușescu să fie retrase din publicațiile internaționale.
- Peste 20 de lucrări științifice și cărți au fost asumate în mod fraudulos de către soția lui Nicolae Ceaușescu.
Numele Elenei Ceaușescu apare pe nu mai puțin de 20 de lucrări științifice și cărți care pot apărea încă în publicațiile internaționale, cu toate că sunt obiectul unui fals. Cercetătorii români luptă acum pentru retragerea acestora la nivel internațional, astfel încât să nu mai poată fi citate de oamenii de știință.
Cercetătorii români luptă pentru retragerea lucrărilor științifice ale Elenei Ceaușescu
The Guardian a precizat că cele peste 20 de lucrări științifice și cărți asumate în mod fraudulos de către Elena Ceaușescu încă există în jurnalele academice. În prezent, mai mulți cercetători români cer ca acestea să fie retrase, iar doi dintre ei au explicat pentru publicația britanică de ce aceste lucrări trebuie să dispară.
Cercetătorii cer ca titlurile onorifice, premiile și doctoratul Elenei Ceaușescu să fie revocate și instituțiile care i-au recunoscut munca, printre care Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie și Politehnica Central London, astăzi Universitatea Westminster, să admită public că valoarea sa academică era de fapt nulă. Doctoratul Elenei Ceaușescu obținut în România nu a fost retras nici în ziua de astăzi.
Soția lui Nicolae Ceaușescu era trecută ca autor din ordinul Partidului Comunist
Chris Isloi, cercetător în neuroștiințe și psihologie în Londra, și Andrei Dumbravă, doctor și lector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au inițiat demersul de reparație academică.
Potrivit biografiei Elenei Ceaușescu, aceasta ar fi făcut Institutul Politehnic din București la seral, timp de șapte ani. După ce și-a luat diploma, ea ar fi lucrat la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie (ICECHIM).
De aseemnea, Mircea Teodorescu Universitatea Politehnică din București este unul dintre profesorii care cer retragerea titlurilor. El a fost coautor alături de Elena Ceaușescu în perioada 1984-1989, când era profesor asistent.
Citește și: Cel mai mare secret al Elenei Ceaușescu! Ce apare, de fapt, în actul ei de naștere