China vrea să modifice clima pe o suprafață uriașă. Ce tehnologie va folosi
Publicat pe 04.12.2020 la 18:32 Actualizat pe 04.12.2020 la 18:38
China și-a propus să modifice clima pe o suprafață uriașă. Autoritățile au transmis că plănuiesc să extindă substanțial un program experimental de modificare a climei, pe o suprafață de peste 5,5 milioane de kilometri pătrați, echivalentul a peste 1,5 ori mărimea totală a Indiei.
- China vrea să modifice clima pe o suprafață uriașă.
- Ce tehnologie va folosi
Consiliul de Stat din China a transmis că țara va avea un „sistem dezvoltat de modificare a vremii” până în 2025, informează CNN.
Astfel, în următorii cinci ani, suprafața totală acoperită de ploi artificiale sau ninsoare va ajunge la 5,5 milioane km pătrați, în timp ce peste 580.000 km pătrați de teren vor fi acoperiți de tehnologii de alingare a grindinei.
Oficialii chinezi spun că programul va ajuta la combaterea dezastrelor naturale, va ajuta producția agricolă, și la gestionarea temperaturilor neobișnuit de ridicate sau a secetei.
De mulți ani, China încearcă să controleze vremea pentru a proteja zonele agricole și pentru a-și asigura cerul senin pentru evenimentele cheie. În 2008, a îndepărtat norii înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing pentru a reduce smogul și pentru a evita ploaia înainte de competiție.
China vrea să modifice clima pe o suprafață imensă
Conceptul împrăștierii norilor nu e nou, există de zeci de ani. Se realizează prin injectarea unor cantități mici de iodură de argint în nori cu multă umiditate, care apoi se condensează în jurul noilor particule, devenind mai grei și în cele din urmă căzând sub formă de ploaie.
Fundația Națională pentru Științe din SUA a finanțat un studiu, publicat la începutul acestui an, în care s-a constatat că „împrăștierea norilor poate spori ninsoarea într-o zonă largă, dacă condițiile atmosferice sunt favorabile”.
Între 2012-2017, China a investit masiv în această tehnologie. Acheltuit peste 1,34 miliarde de dolari pentru diferite programe de modificare a vremii. Astfel, anul trecut, modificarea vremii a contribuit la reducerea a 70% din daunele cauzate de grindină în regiunea de vest a Chinei, Xinjiang, o zonă agricolă cheie.
Schimbările climatice afecteazăalte țări
Tehnologia folosită de autoritățile chineze aduce multe beneficii în țară, dar crează probleme în țara vecină, India. Aici, agricultura este puternic dependentă de muson, iar acesta a fost deja perturbat și a devenit mai puțin previzibil din cauza schimbărilor climatice.
China utilizează tehnologia modificărea vremii pe plan intern, dar experții au avertizat că există potențialul de impact dincolo de granițele țării.