Continuă schimburile de foc între Thailanda și Cambodgia pentru a doua zi consecutivă. Ambele părți folosesc intens artileria grea

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 25.07.2025 la 16:00
Actualizat pe 25.07.2025 la 16:00
Tensiunile dintre Thailanda și Cambodgia continuă să escaladeze. Astăzi, 25 iulie, pentru a doua zi consecutiv, cele două țări au făcut schimburi intense de focuri de artilerie, în cadrul celor mai violente confruntări armate din ultimul deceniu.
- A doua zi de război
- Thailanda și Cambodgia folosesc intens artileria grea
Numărul morților în urma atacurilor dintre trupele thailandeze și cambodgiene a crescut la cel puțin 14 în Thailanda și unul în Cambodgia, potrivit autorităților. Peste 120.000 de persoane care locuiesc de-a lungul graniței dintre cele două țări fug de luptele în curs.
Continuă schimburile de foc între Thailanda și Cambodgia pentru a doua zi consecutivă
Luptele sângeroase au continuat pentru a doua zi consecutivă astăzi, 25 iulie, ambele țări folosind artilerie grea și rachete, aceasta fiind cea mai sângeroasă confruntare militară dintre cele două țări vecine din Asia de Sud-Est din ultimul deceniu.
Acesta a punctat că, deocamdată, în confruntări s-au folosit arme grele. Prim-ministrul Cambodgiei, Hun Manet, a declarat că a susținut propunerea de încetare a focului prezentată de omologul său malaysian și președintele ASEAN, Anwar Ibrahim, dar a adăugat că Thailanda și-a retras sprijinul pentru plan după ce inițial fusese de acord cu acesta.
Într-o postare pe Facebook, Hun Manet a descris decizia Thailandei ca fiind „regretabilă”.
De ce Thailanda și Cambodgia sunt implicate într-un conflict frontalier?
Teritoriul delimitat în timpul dominației coloniale franceze stă la baza conflictului care a scos la iveală tensiunile dintre cele două țări.
Disputa dintre Thailanda și Cambodgia datează de mai bine de un secol, de când Franța, care a ocupat Cambodgia până în 1953, a trasat pentru prima dată granița terestră.
Disputa privind granița, care se întinde pe o lungime de peste 508 mile (817 km), a izbucnit în repetate rânduri de-a lungul anilor, alimentată de sentimentul naționalist.