Cum și-au făcut dreptate la CEDO șapte romi stabiliți în Paris! Românii au primit daune din partea statului francez

Cum și-au făcut dreptate la CEDO șapte romi stabiliți în Paris! Românii au primit daune din partea statului francez © banatulmeu.ro

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a sancționat statul francez pentru că au ignorat consecințele evacuării unor cetățeni români și nici nu au ținut cont de situația în care aceștia se aflau, încălcându-le astfel anumite drepturi.

Totul s-a întâmplat în anul 2013, când autoritățile franceze au evacuat o tabără de romi din zona pariziană Courneuve, loc în care acesta erau instalați de mai bine de șase luni.

Fără propunere de relocare, românii au plecat și s-au instalat în altă locație, însă fără caravanele pe care le aveau, ele fiind confiscate.

Cei șapte cetățeni români de etnie romă au depus o plângere la CEDO în luna aprilie 2013, decizia finală fiind anunțată abia anul acesta, potrivit comunicatului emis de instanța de la Strasbourg.

De ce trebuie Franța să plătească daune

Statul francez se face vinovat de nerespectarea circumstanțelor evacuării forțate a grupului de romi și condițiile lor de viață improprii, care „nu constituie un tratament inuman şi degradant”, după cum au considerat judecătorii CEDO, însă „din cauza termenului scurt între ordinul prefectului şi punerea sa în aplicare, nu a existat o luare în calcul a consecinţelor expulzării şi a situaţiei particulare a reclamanţilor”, au explicat aceștia.

Astfel, s-a demonstrat că statul francez a încălcat articolul 8, referitor la respectarea vieții private și familiale și a domiciliului, dar și articolul 13, referitor la un recurs efectiv, potrivit Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Potrivit CEDO, „apartenenţa reclamanţilor la un grup defavorizat social şi nevoile lor particulare trebuie luat în calcul în examenul de proporţionalitate pe care autorităţile sunt obligate să-l efectueze”, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul de față.

Acum, Franța este obligată să plătească fiecărui cetățean rom suma de 7.000 de euro, despăgubiri morale.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro