Primul deces din Europa din cauza ţigărilor electronice. Un tânăr de doar 18 ani a murit
Publicat pe 15.11.2019 la 10:07 Actualizat pe 15.11.2019 la 10:17
Ţigările electronice au făcut prima victimă în Europa. Un tânăr în vârstă de 18 ani a murit din cauza acestora. În Statele Unite ale Americii, zeci de persoane s-au îmbolnăvit sau au decedat din cauza vapatului
Ţigările electronice au făcut prima victimă în Europa. Un tânăr în vârstă de 18 ani a murit din cauza acestora. În Statele Unite ale Americii, zeci de persoane s-au îmbolnăvit sau au decedat din cauza vapatului.
Raphael, tânărul de 18 ani era din Bruxelles, Belgia. Acesta s-a stins din viaţă în urma unei insuficienţe respiratorii. Autorităţile au atribut decesul utilizării ţigărilor electronice. Moartea băiatului a fost anunţată chiar de Ministrul Sănătăţii din ţara sa.
"Legătura cu ţigareta electronică este stabilită. În cazul acestui pacient, nu există o altă explicaţie pentru o pneumonie atât de gravă", a declarat Ministrul Sănătăţii, Maggie De Block, potrivit Libertatea.
Declaraţia Ministrului a fost făcută după ce diverse publicaţii au scris despre decesul lui Raphael. Acesta ar fi murit din cauza folosirii ţigării electronice, ce conţinea un derivat al canabisului.
În urma cercetărilor, s-a constatat că ar fi vorba despre canabidiol. Această substanţă este legală, deoarece are proprietăţi calmante, nu stupefiante, însă pe piaţa neagră poate fi vândută în combinaţie cu alte produse nocive.
Cauza decesului suspectată de experţii în domeniu este combinaţia cu acetatul de vitamina E. Persoanele care au decedat în SUA au consumat aceeaşi substanţă.
Circumstanţele în care a murit tânărul nu sunt încă stabilite, de aceea ancheta va trebui să continue.
Organizaţia Mondială a sănătăţii a arătat într-un raport din luna iulie că oamenii folos în mod eronat ţigaretele electronice pentru renunţarea la tutun. Acestea sunt ”incontestabil nocive”.
Ba mai mult, în urma unui studiu realizat la Universitatea din Ohio, s-a arătat că ţigările electronice au efecte nocive asupra inimii.
Într-un raport publicat în iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat că ţigaretele electronice sunt ”incontestabil nocive” şi că nu pot fi recomandate ca instrumente utile în procesul de renunţare la tutun.
În Statele Unite, numărul liceenilor care folosesc aceste ţigări aproape s-a dublat în această ţară în anii 2017-2018. Autorităţie au clasificat dispozitivele ca fiind ”periculoase” după ce 2.000 de persoane au fost afectate de o epidemie misterioasă de maladii pulmonare, asociate cu acestea. 39 de persoane au murit.