Dezvăluirile unei asistente românce care a plecat să salveze vieți în Italia: "Pe mine nu mă sperie o pandemie"
Publicat pe 09.04.2020 la 10:23 Actualizat pe 09.04.2020 la 10:23
Un grup format din 11 medici și mai multe aistente medicale au plecat în Milano, Italia, pentru a ajuta la tratarea persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus.
Un grup format din 11 medici și mai multe aistente medicale au plecat în Milano, Italia, pentru a ajuta la tratarea persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus.
Una dintre asistentele dornice să salveze vieți se numește Maria Casoni, are 40 de ani și lucrează serviciul de urgență al Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș. În următoarele 14 zile ea va fi voluntară într-un spital din Milano.
Maria Casoni a povestit despre cum a ajuns să plece în Italia și cu ce gânduri își va petrece următoarele două săptămâni în Peninsulă.
"Ăsta e felul meu de-a fi. Deci eu am început munca mea prin voluntariat. Înainte să încep să lucrez ca asistentă medicală am fost voluntară șase ani. În acest timp am mai și lucrat într-o policlinică medicală, ca registrator medical, am făcut școala și când aveam timp liber făceam și gărzi, ca și voluntară. Așa mi-am început eu activitatea, ca voluntară, și cred că a rămas în sângele meu voluntariatul. (...) M-am dus pentru că unii oameni au nevoie de ajutor și pe mine nu mă sperie o pandemie.", a declarat Maria Casoni, pentru Libertatea.ro.
Maria este hotărâtă să lupte umăr la umăr cu medicii și asistentele din Italia, indiferent de cerințele și nevoile pacienților.
"O să lucrăm cot la cot cu colegii noștri italieni din spital. De ce au ei nevoie, noi suntem acolo. Fiecare spital este cu protocolul lui și trebuie să respectăm protocolul. Ne spun ce au nevoie, îi ajutăm. Eu sunt la nursingul bolnavului, adică tratament, îngrijirea pacientului critic, să-l întorci de pe-o parte pe alta, să ai grijă, să verifici să fie stabil din punct de vedere hemodinamic.", mai spune Maria.
Asistenta româncă plecată să salveze italieni
De asemenea, Maria este dispusă să învețe de la sistemul sanitar italian, puțin diferit de cel din România, însă acest lucru nu o sperie deloc.
"Este un spital mare, eu am fost astăzi repartizată într-o parte de terapie intensivă unde sunt câțiva bolnavi și noi avem grijă de pacienți, nursingul, managementul pacientului critic, tratamentul. Nu e ușor. Neavând experiență, pentru că eu nu sunt asistentă de terapie intensivă, sunt multe lucruri noi pe care le-am aflat și le aflu și sper să acumulez experiență, ca să dau mai departe. E într-adevăr diferit ceea ce facem noi în România cu ceea ce fac ei în Italia.", continuă asistenta.
În ceea ce privește protecța, Maria spune că este aceeași procedură peste tot: "Protocolul e acelaşi. Nu există nici un echipament de protecţie mai bun decât inteligenţa ta. Trebuie să ai grijă cum te îmbraci, cum te dezbraci şi cum intri în contact cu acel pacient, pentru că de-asta depinde foarte mult. Dacă nu ne protejăm, ne îmbolnăvim şi apar necazurile.".
Mai mult, Maria Casoni are un sfat pentru românii din țară, în încercarea de a-i face să conștientizeze pericolul la care se expun.
"Eu îmi doresc ca toată lumea să asculte de autorităţi, să stea acasă pe cât posibil, la limita posibilităţilor, să nu iasă din casă. Acesta e mesajul meu: să stea ei acasă şi să ne lase pe noi să ne facem treaba, că altfel nu o să reuşim. Şi numai împreună reuşim. Din punctul meu de vedere, munca în echipă este cheia succesului.", a mai adăugat Maria, asistentă voluntară la spitalul din Milano.
Până ieri, Italia a înregistrat peste 17.500 de decese cauzate de coronavirus și mai mult de 139.000 de persoane sunt infectate.