Explozia din Beirut, analizată de o agenție a ONU! Deflagrațiile extrem de puternice, detectate în Germania și Tunisia. Primele declarații ale experților
Publicat pe 05.08.2020 la 16:03 Actualizat pe 05.08.2020 la 16:09
Explozia ce a avut loc în capitala Libanului a fost una extrem de puternică. Deflagrațiile au putut fi detectate din țări precum Germania și Tunisia, staţii care aparțin Organizaţiei Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), o agenţie specializată a ONU.
- Explozia devastatoare din Beirut, analizată de ONU.
- Ce spun, deocamdată, specialiștii.
- Peste 100 de persoane și-au pierdut viața, în urma tragediei.
Organizaţia Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), o agenţie specializată a ONU, se ocupă acum de analiza exploziei devastatoare. Tragedia din Beirut, în urma căreia peste 100 de pesoane și-au pierdut viața, ar fi fost înregistrată de mai multe staţii de măsurare, din cadrul reţelei internaţionale de care dispune agenţia, informează EFE.
Sistemul Internaţional de Monitorizare (SIM) al organizaţiei a detectat mai multe deflagrații, dintre care una extrem de puternică, cu ajutorul unei rețele de monitorizare seismică, hidroacustică şi infrasonică. Cu toate că scopul său este de a detecta posibile explozii nucleare şi de a obţine probe cum că acestea s-au produs, reţeaua detectează şi localizează inclusiv energia eliberată de o explozie, fie ea nucleară sau nu, sau de un fenomen natural produs subteran, subacvatic sau în atmosferă.
Deocamdată, specialiștii lucrează la analiza datelor provenite de la două stații: una aflată în Germania, cealaltă în Tunisia. Anunțul a fost făcut, seara trecută, de cătresecretarul executiv al CTBTO, Lassina Zerbo, pe contul său de Twitter.
În prezent, nu ar fi dovezi care să arate că, pentru producerea exploziei ar fi fost utilizate materiale nucleare. Cconform purtătorului de cuvânt al CTBTO, Gill Tudor, această posibilitate ar fi destul de improbabilă. Totuși el nu poate afirma acest lucru în proporție de 100%, dat fiind că verificarea prezenţei izotopilor radioactivi necesită mai mult timp, în timp ce detectarea exploziei propriu-zise de către reţeaua de măsurare are loc imediat.
Premierul libanez, Hassan Diab, a declarat, într-o întâlnire cu preşedintele republicii, Michel Aoun, care a fost cauza teribilului incident.
O încărcătură de 2.750 de tone de azotat de amoniu, stocată într-un depozit din port, timp de şase ani, fără măsuri de siguranţă, a explodat. Momentan însă, nu se cunoaşte deocamdată originea deflagraţiei.
Pe lângă cei peste 100 de oameni care au fost găsiți morți, alți peste 4.000 au fost răniţi şi până la 300.000 de localnici au rămas fără case.
CITEȘTE ȘI: Care ar fi fost cauza exploziei devastatoare din Beirut! Ipoteza luată în considerare de autorități