Facebook și Instagram urmăresc datele utilizatorilor de iPhone. Ce poți face că să oprești accesul
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 12.08.2022 la 12:57
Actualizat pe 12.08.2022 la 12:57
Facebook și Instagram revin în atenția publicului, din nou, după ce s-a dezvăluit că urmăresc datele utilizatorilor de iPhone. Acestea accesează datele printr-un browser și pot accesa chiar și datele sensibile, cum ar fi parolele sau informații privind cardurile bancare.
- Facebook și Instagram urmăresc activitatea utilizatorilor
- Acestea folosesc browsere proprii pentru aceasta practică
După scandalul cu Mark Zuckerberg după ce a vândut datele utilizatorilor de pe Facebook, rețeaua Meta apare din nou în atenția publicului după ce s-a vehiculat că Facebook și Instagram urmăresc mișcările utilizatorilor de iPhone.
Recent, s-a dezvăluit faptul că rețeaua Meta, reprezentată de rețelele de socializare Facebook și Instagram, urmărește mișcările și datele utilizatorilor de Iphone. Se pare că aceste aplicații instalate pe iOS folosesc un altfel de browser pentru redarea reclamelor și ale linkurilor, fapt care le aduce riscuri utilizatorilor. Printre riscuri, cel mai important este că acestea pot să urmărească interacțiunile utilizatorilor, chiar și datele și parolele din browser.
Cum ne dăm seama care sunt aceste browsere
Modul în care ne dăm seama de existența acestor browsere este simplu. Dacă o persoană accesează un site distribuit pe Facebook sau Instagram, poate să vadă că nu este redirecționat în browserul pe care îl folosește de obicei, ci într-unul propriu. Aceste browsere introduc un cod javascript în site-urile vizitate și astfel Meta poate să urmărească activitatea utilizatorilor, spune cercetătorul Felix Krause.
Analiza realizată de cercetător arată că Meta supraveghează riguros activitatea utilizatorilor săi de iPhone. Astfel că aceste aplicații de iPhone folosesc un browser propriu în acest scop, prin care reușesc să supravegheze activitatea utilizatorilor după ce dau un click pe un link distribuit în rețelele de socializare. Printre acestea se regăsesc și datele personale, cum ar fi parole sau datele de pe cardurile bancare.
Codul Meta Pixel urmărește activitatea utilizatorilor
Codul care este introdus prin browser se numește Meta Pixel și cu acesta este monitorizată activitatea utilizatorilor, cu atenția pe click-uri pe reclame, link-uri, texte selectate, capturi de ecran sau textele introduse.
Meta încalcă regulile Apple
Cercetătorul spune că nu este cazul să se vorbească despre un furt al datelor, ci de încălcarea regulilor de transparență Apple, App Tracking Transparency, o greșeală care poate să afecteze grav imaginea companiei.
Cum se pot proteja utilizatorii
Una dintre cele mai sigure metode de protecție este ca utilizatorii să nu ofere date importante în browserele proprii ale companiei. De asemenea, o altă modalitate este ca atunci când cineva deschide link-ul în acel browser, să opteze pentru deschiderea acestuia în Safari. Dacă nu există posibilitatea aceasta, este posibil să copieze link-ul și să îl pună în Safari.