Haos într-un oraș din Italia. Peste 75.000 de turiști au vizitat locul într-un singur weekend

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 08.05.2025 la 14:31
Actualizat pe 08.05.2025 la 14:31
Turismul ajunge să crească în anumite zone europene și se confruntă cu efectele negative ale aglomerației excesive. O bijuterie istorică situată pe malul Lacului Garda a avut peste 75.000 de vizitatori în minivacanța de 1 mai.

Sirmione este un loc deosebit din Italia
Pixabay
- Haos într-un oraș din Italia
- Peste 75.000 de turiști au vizitat locul într-un singur weekend
În ultimii ani, fenomenul turismului excesiv a început să afecteze din ce în ce mai multe destinații populare din Europa, punând presiune pe comunitățile locale și infrastructura acestora. Un loc istoric a fost copleșit de un val neașteptat de vizitatori în timpul minivacanței de 1 Mai.
Orașul italian care a fost vizitat de zeci de mii de locuitori
Un oraș italian cu o istorie impresionantă a fost copleșit de un aflux masiv de turiști în timpul minivacanței de 1 Mai, când aproximativ 75.000 de persoane au invadat Sirmione, o mică localitate cu doar 8.000 de locuitori, situată pe malul sudic al Lacului Garda.
Celebru pentru străzile sale înguste și atmosfera medievală, orașul a fost literalmente sufocat de vizitatori, ceea ce a dus la blocaje la intrarea în cetate și pe podul îngust ce duce spre castelul simbol al regiunii. Viața de zi cu zi a localnicilor a devenit imposibilă, iar serviciile publice au fost împinse la limită. Mașinile parcate au rămas blocate, în timp ce autobuzele electrice nu au mai putut circula din cauza mulțimii.
Marco Merlo, președintele asociației hotelierilor și restauratorilor locali, se teme pentru siguranța publică odată cu turismul excesiv al zonei și își dorește ca autoritățile să fie mult mai implicate în acest demers.
Grupul local Siamo Sirmione („Suntem Sirmione”) a tras un semnal de alarmă privind impactul asupra comunității:
Stațiunea este una foarte populară printre personalitățile lumii
Stațiunea este deosebit de apreciată de turiștii cu venituri ridicate. Fosta prim-ministră a Marii Britanii, Theresa May, obișnuiește să-și petreacă vacanțele la luxosul hotel Villa Cortine Palace, împreună cu soțul său Phillip. De asemenea, renumitul neurolog austriac și părintele psihanalizei, Sigmund Freud, a fost cucerit de farmecul zonei, scriindu-i soției sale în septembrie 1900.