Iranul recunoaşte că a doborât „din greşeală” avionul ucrainean în care se aflau 176 de persoane

Iranul recunoaşte că a doborât „din greşeală” avionul ucrainean în care se aflau 176 de persoane © arhivă

Iranul a recunoscut că armata sa se face vinovată de prăbuşirea avionului ucrainean în care se aflau 176 de persoane. Incidentul s-a produs din cauza unei erori umane, după atacul cu rachete asupra bazelor americane din Irak.

La câteva zile după prăbuşirea avionului ucrainean, accidentul aviatic fiind soldat cu 176 de morţi, Teheranul anunţă că a fost vorba de o eroare umană.

Armata iraniană era în alertă după atacul cu rachete asupra bazelor americane din Irak. Practic, conform celor spuse de oficiali, avionul a fost confund cu o ţintă ostilă, care se îndrepta către un centru militar al Gărzii Revoluţionare, relatează BBC. 

"Armata era la cel mai înalt nivel de reacție. (…) Într-o astfel de situație din cauza erorii umane și într-un mod neintenționat, avionul a fost lovit", a anunţat Iranul.

De asemenea, Mohammad Javad Zarif, ministrul de externe din Iran, a precizat că avionul Boeing 737-800 a fost doborât "erori umane într-un moment de criză provocat de aventurismul SUA, care a provocat dezastrul".

Guvernul din Teheran a cerut scuze pentru tragedia provocată şi a promis public că responsabilii vor fi traşi la răspundere. De altfel, până acum, Iranul a catalogat această ipoteză ca fiind un "zvon ilogic". 

Ulterior, SUA şi Canada au anunţat că există dovezi în acest sens.

Premierul Canadei a cerut găsirea vinovaţilor în cazul tragediei aviatice. După ce Teheranul şi-a recunoscut vina, Justin Trudeau a declarat că vrea o "cooperare completă".


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro