Mașinile zburătoare nu mai sunt de domeniul SF! Primul prototip testat cu succes / VIDEO
Publicat pe 30.08.2020 la 23:45 Actualizat pe 30.08.2020 la 23:45
Viitorul este mai aproape decât ne-am putea imagina. Mașinile zburătoare ar putea intra pe piață în anul 2023. Un prim test al prototipului, cu un pilot la bord, a avut loc cu succes.
- Prima mașină zburătoare, testată cu succes.
- Prototipul a avut un pilot la bord.
- Pentru cât timp s-a menținut în aer.
Compania japoneză SkyDrive Inc. a efectuat cu succes un test al unei mașini zburătoare. Deocamdată vorbim despre un experiment modest, cu o singură persoană la bord.
Într-un videoclip prezentat reporterilor vineri, un dispozitiv care arăta ca o motocicletă plină cu elice s-a ridicat de la sol la câțiva metri (1-2 metri) și a plutit în aer timp de patru minute.
Tomohiro Fukuzawa, fondatorul SkyDrive, a declarat că speră ca „mașina zburătoare” să poată fi transformată într-un produs viabil în viața reală până în 2023. Totuși a recunoscut că, mai întâi, trebuie ca aceasta trebuie să ofere siguranță deplină
„Dintre cele peste 100 de proiecte de mașini zburătoare din lume, doar câteva au reușit cu o persoană la bord", a declarat el pentru The Associated Press.
„Sper că mulți oameni vor dori să o călătorească și să se simtă în siguranță”. , a mai completat deținătorul companiei SkyDrive.
Mașina poate zbura, în prezent, doar 5 până la 10 minute. Proiectanții săi și-au propus însă ca aceasta să poată rezista, în viitor la cel puțin 30 de minute de zbor.
Mașinile zburătoare ar putea elimina problemele aeroporturilor, a blocajelor de trafic și costul angajării piloților, deoarece vor putea zbura automat. Dimensiunile bateriilor, controlul traficului aerian și alte probleme legate de infrastructură sunt doar câteva dintre viitoarele provocări.
„Multe lucruri trebuie să se întâmple”, a spus Sanjiv Singh, profesor la Institutul de Robotică de la Universitatea Carnegie Mellon, care a cofondat Near Earth Autonomy, lângă Pittsburgh.
„Dacă costă 10 milioane de dolari, nimeni nu le va cumpăra. Dacă zboară timp de 5 minute, nimeni nu le va cumpăra. Dacă cad din cer din când în când, nimeni nu le va cumpăra.”, a declarat Singh, într-un interviu telefonic.
Proiectul a început în 2012 şi este finanţat de companiile Toyota, Panasonic şi Bandai Namco. Mai sunt şi alte companii care lucrează la omologarea maşinilor zburătoare, dar japonezii sunt cu un pas înaintea acestora. Maşinile lor sunt mici, pot decola într-un spaţiu mic. Spre exemplu: acoperişul unui bloc.
VIDEO: