O vânzătoare s-a infectat cu coronavirus, după ce a servit clienții fără echipament de protecție: "A trecut de la o femeie fericită, la cineva care se luptă pentru viața ei"
Publicat pe 02.04.2020 la 20:32 Actualizat pe 02.04.2020 la 21:38
O femeie din Marea Britanie a fost infectată cu noul tip de coronavirus, după ce a servit clienții fără să poarte echipament de protecție. Acum ea se află în comă și se zbate pentru a rămâne în viață.
O femeie din Marea Britanie a fost infectată cu noul tip de coronavirus, după ce a servit clienții fără să poarte echipament de protecție. Acum ea se află în comă și se zbate pentru a rămâne în viață.
Clare Hill, în vârstă de 44 de ani, angajată a unui magazin alimentar din Somerset, s-a îmbolnăvit pe 24 martie. Imediat ce a prezentat simptome, ea a fost internată la Royal United Hospital.
În spital, a fost diagnosticată cu COVID-19. Starea ei se agravase, astfel că a fost internată la Terapie Intensivă și băgată în comă indusă, timp de cinci zile.
Soțul lui Clare critică dur conducerea magazinului, pentru faptul că nu a furnizat personalului echipamente de protecție, cum ar fi mănuși sau măști.
„În 72 de ore a trecut de la o femeie fericită, de vârstă mijlocie, la cineva care se lupta pentru viața ei. Ea își făcea doar treaba ca toți ceilalți. Acești oameni ar fi trebuit să aibă protecție în urmă cu două sau trei săptămâni.", a declarat soțul femeii.
Bărbatul a continuat, spunând că șoția lui a început să prezinte simptome imediat ce a venit de la serviciu: „A venit acasă de la serviciu acum o săptămână cu dureri de cap. S-a dus la culcare și a rămas în pat miercuri, pentru că se simțea încă un pic rău. Am sunat la 111, dar nu a prezentat niciunul dintre celelalte simptome la acel moment, așa că au spus să fiu doar cu ochii pe ea.".
Soțul femeii infectate a mai spus că după doar o zi, Clare a început să tușească, astfel că a fost transportată la spital. De asemenea, bărbatul își arată nemulțumirea față de măsurile care nu au fost luate de de autorități.
„Avem cea mai mare criză de pandemie de secole, iar oamenii trebuie să meargă la muncă fără mănuși și măști. Nu este doar modul în care lucrează Clare, ci toată țara.", mai spune bărbatul.
Reprezentanții magazinului în care lucra Clare au afirmat că au respectat toate indicațiile Asociației Magazinelor și a a Direcției de Sănătate Publică din Anglia.
„Deși nu există dovezi care să sugereze că COVID-19 a fost contractat la locul de muncă, suntem întristați profund că unul dintre colegii noștri a fost internat în spital și am oferim sprijinul familiei sale. Această pandemie continuă să avanseze în ritm alert și, ca toți comercianții, lucrăm rapid pentru a implementa măsuri ca răspuns la ultimele sfaturi ale guvernului. Am urmat îndeaproape sfaturile Guvernului pentru a asigura protecția continuă a tuturor cu măsuri, inclusiv distanțarea socială și timp suplimentar pentru spălarea mâinilor, care rămâne cel mai eficient mijloc de reducere a riscurilor, în conformitate cu Guvernul.", au declarat reprezentanții lanțului de magazine.
Aceștia au continuat, spunând că s-au confruntat cu o întârziere a procurării de materiale de protecție: "Din păcate, la fel ca toți comercianții cu amănuntul, ne-am confruntat cu întârzieri semnificative în afara controlului nostru în ceea ce privește obținerea de mănuși suplimentare și dezinfectant de mâini, deoarece livrările naționale comandate au fost redistribuite la alți comercianți. De asemenea, monitorizăm îndeaproape sfaturile guvernului cu privire la măștile de față, despre care, în prezent, se afirmă că nu prea se folosesc în afara unui cadru clinic.".
Măștile de protecție sunt eficiente sau nu?
Totuși, oamenii de știință nu sunt de acord cu faptul că măștile de protecție nu sunt recomandate în afara unităților medicale.
„Există dovezi științifice puternice care sugerează că măștile medicale sunt eficiente în prevenirea răspândirii COVID-19. O revizuire sistematică a cercetărilor asupra coronavirusului SARS a constatat că măștile de față erau extrem de eficiente pentru prevenirea persoanelor de la apariția virusului, iar un studiu al unui grup de personal medical la unui spital universitar din Wuhan a descoperit că atunci când este utilizat împreună cu proceduri precum dezinfectarea și spălarea mâinilor, niciunul dintre medicii și asistentele purtând măști N-95 nu a contractat virusul COVID-19.", a declarat Dr. Nick Longrich, conferențiar principal în biologie evolutivă.
Doctorul mai adaugă că există țări care au avut un număr mic de cazuri datorită purtării măștilor de protecție.
„Țările în care utilizarea maștii este comună, cum ar fi China, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan, au reușit, de asemenea, să își controleze focarele mai eficient decât țările occidentale. Deci, dovezile par să sugereze că măștile de față funcționează. Trebuie să ne gândim foarte atent la cea mai bună modalitate de a folosi ceea ce avem, dar dovezile științifice sugerează că adoptarea mai largă a măștilor de față ar putea încetini răspândirea bolii.", mai declară medicul.
Soțul lui Clare se află acum în izolare, neavând voie să își viziteze soția, copiii sau alți membri ai familiei. Chiar și așa, bărbatul sfătuiește oamenii să nu își părăsească locuințele, decât dacă este neapărată nevoie.
„Oamenii nu sunt conștienți de ceea ce vă poate face acest lucru într-un timp atât de scurt. Când văd ce s-a întâmplat cu soția mea în câteva ore...Nimeni nu ar trebui să iasă. Suntem întristați adânc", spune soțul lui Clare.
Ultimele cifre din Marea Britanie arată că 29.474 pe persoane sunt infectate cu noul virus COVID-19 și 2.352 de cazuri de decese din cauza infecției.