Omenirea a folosit toate resursele planetei din anul 2023. Specialiștii au avertizat că trăim ”pe datorie”
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 02.08.2023 la 16:27
Actualizat pe 02.08.2023 la 16:27
Specialiștii au transmis un avertisment important! Omenirea a consumat toate resursele naturale pe care planeta le-a avut pentru anul 2023. Începând de miercuri, 2 august, oamenii vor trăi ”pe datorie”. Iată ce înseamnă acest lucru și cât de mult ne poate afecta.
- Omenirea a consumat resursele planetei
- Ce se va întâmpla în perioada următoare
Experii de la Global Footprint Network au anunțat că toate resursele planetei au fost epuizate. Omenirea va trăi ”pe datorie” începând de astăzi și până în anul 2024, când acestea se vor regenera. Acest fenomen se numește Earth Overshoot Day și se referă la cantitatea de resurse biologice ale pământului.
Omenirea a consumat toate resursele planetei din anul 2023
Resursele regenerabile ale planetei au fost epuizate pentru anul 2023, astfel că omenirea trăiește ”pe datorie” din resursele stabilite pentru anii următori. Acest lucru înseamnă că astăzi s-a produs Earth Overshoot Day, ceea ce se referă la cantitatea de resurse ecologice pe care Planeta poate să le genereze în decursul unui an în raport cu cererea omenirii.
Acest fenomen nu se stabilește ca o dată fixă, deoarece nu se produce în aceeași zi în fiecare an. Conform datelor, România a epuizat aceste resurse încă din data de 11 iunie 2023. Studiile efectuate pentru determinarea momentului în care se produce Earth Ovsershoot Day a curprins o analiză a 180 de țări din toată lumea.
Deși pare o veste îngrijorătoare statisticile sunt favorable. Ziua în care planeta a devenit surpasolicitată s-a mutat mai târziu cu cinci zile țară de anul trecut.
”În comparație cu anul 2022, anul acesta vine cu o veste relativ bună, Ziua Suprasolicitării Planetei s-a mutat cu 5 zile mai târziu. Însă, veștile bune se opresc aici. Progresul real este, de fapt, de numai o singură zi, celelalte patru zile sunt datorate îmbunătățirii modului de calcul al seturilor de date.
Menținute și îmbunătățite independent de FoDaFo (Footprint Data Foundation) și de către Universitatea York, rapoartele National Footprint and Biocapacity Accounts oferă rezultate solide și transparente. Pentru fiecare ediție, rezultatele sunt recalculate din 1961 până în prezent pentru a asigura consistență și coerență în timp.”, a transmis WWWRomânia.
Alte descoperiri interesante despre planetă
În urmă cu câteva luni, NASA a descoperit că există încă o planetă în Univers, de mărimea Pământului și pe care ar putea să existe viață. Planeta orbitează în jurul unei stele și este la mare distanță de noi.
De asemenea, în urmă cu două luni, un studiu a aprofundat cercetările despre extratereștri. David Grush a anunțat că există OZN-uri ascunse de Congresul American.
Citește și: O bucată din vechiul asteroid Bennu se îndreaptă spre planeta noastră! Când va lua contact cu Terra