Orașul din Italia care vinde case la doar 1 euro. Cum s-a ajuns ca locuințele de aici să fie vândute cu această sumă
Publicat pe 25.03.2024 la 16:39 Actualizat pe 25.03.2024 la 17:47
Există un oraș din Italia care vinde case la prețul de doar 1 euro. Peisajele de aici sunt superbe, iar cei care vizitează zona rămân uimiți. Iată cum s-a ajuns ca locuințele de aici să fie vândute cu această sumă!
- Orașul din Italia unde o casă se vinde cu suma de 1 euro
- De ce s-a ajuns în această situație
Vânzările de case la suma de un euro din Italia au captat atenția în ultimii ani, însă unele orașe întâmpină dificultăți în vânzarea proprietăților abandonate. Printre acestea se numără Patrica, un pitoresc sat medieval din sudul Romei, unde peste 40 de case au rămas abandonate începând cu anii 1900.
Orașul din Italia unde o casă se vinde cu suma de 1 euro
Amplasat pe un platou stâncos care domină valea Sacco din centrul Italiei, Patrica este o bijuterie ascunsă, dar dezinteresul locuitorilor a lăsat satele să se degradeze timp de decenii. Potrivit edition.cnn.com, în încercarea de a revitaliza comunitatea, primarul Lucio Fiordaliso a decis să urmeze exemplul altor orașe italiene și să vândă casele abandonate la suma de doar 1 euro.
Cu toate acestea, inițiativa nu a adus succes ca în alte localități. Autoritățile locale din Patrica nu au puterea să pună în vânzare proprietățile abandonate fără consimțământul proprietarilor. În timp ce alte orașe au avut noroc în atragerea cumpărătorilor străini dornici să investească în visul italian, Patrica se confruntă cu dificultăți în acest sens.
Primarul Lucio Fiordaliso nu se descurajează și își menține speranța că va găsi modalități de a revitaliza comunitatea și de a aduce o nouă viață în aceste case abandonate.
Lucio Fiordaliso a menționat că orașul a avut un „răspuns pozitiv” din partea a zece proprietari, asta după ce a lansat un „apel public pentru a-i implica în proiectul nostru de case de un euro”, însă aceștia s-au retras în ultimul moment. Restul proprietarilor nu au dat niciun răspuns. Primarul consideră că cei care s-au retras ar fi putut face acest lucru din cauza unor probleme cu alte rude care dețineau părți din aceeași proprietate.
În ceea ce privește structura de proprietate, clădirile abandonate din vechile orașe italiene sunt uneori împărțite între mai mulți moștenitori, fiecare deținând doar o secțiune, precum o baie, un balcon sau o bucătărie, iar conform legii italiene, nimic nu poate fi vândut fără acordul scris al tuturor moștenitorilor.
Primarul a explicat că în trecut era obișnuit ca minorii să moștenească părți din casa familiei, inclusiv bucăți de pământ, fântâni și livezi, ceea ce complică procesul de vânzare a acestor proprietăți.
În unele situații, casele nu au fost oficial împărțite între moștenitori în trecut, ceea ce a dus la o ruptură în linia de proprietate fără claritate cu privire la proprietarul actual. Identificarea descendenților proprietarilor care au emigrat de mult timp în străinătate, în special în SUA, Canada și Argentina, a fost o sarcină extrem de dificilă, conform primarului. Acest lucru se datorează faptului că descendenții ar fi putut avea nume de familie diferite sau ar fi putut transfera proprietatea lor italiană unor străini fără a notifica primăria din Patrica.
Cele două case abandonate care au fost vândute în cadrul programului de un euro din Patrica au fost deținute în totalitate de doi localnici, eliminând astfel necesitatea de a stabili legături cu verișori îndepărtați sau stră-strănepoți. Acest lucru a permis vânzarea proprietăților fără complicații.
Ce se întâmplă dacă există conflicte în familie
În cazul conflictelor familiale, rudele ar putea opta să nu vândă partea lor din proprietate din motive legale legate de disputele moștenirii sau chiar ca formă de răzbunare. De asemenea, proprietarii inițiali care nu locuiesc în zonă de mulți ani ar putea evita să se identifice autorităților locale pentru a evita taxele restante și taxele pentru eliminarea deșeurilor, care pot ajunge până la 2.500 de euro pe an, plus facturile de utilități neachitate.
În Patrica, schema de vânzare a caselor la un euro nu a avut succes din cauza stării necorespunzătoare a multor proprietăți abandonate. Chiar dacă proprietarii ar fi de acord să vândă, unele case sunt atât de neglijate încât nu sunt potrivite pentru vânzare.
Gianni Valleco, un localnic din Patrica, și cei doi frați ai săi au încercat să pună în vânzare casa părăsită a părinților lor pentru a vedea dacă vor găsi cumpărători, dar au constatat că locuința avea multe probleme și nu era dorită.