Pandemia de COVID-19 ar putea să se termine în 2022. Care sunt primele țări vizate
Publicat pe 04.11.2021 la 09:30 Actualizat pe 04.11.2021 la 09:30
Pandemia cu virusul SARS-CoV-2 ar putea să se terminE în anul 2022, potrivit unor analize efectuate de oamenii de știință. Experții în sănătate se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală printre cei infectați cu COVID-19.
- Pandemia provocată de COVID-19 s-ar putea încheia în anul 2022
- Anunțul experților în sănătate
Pandemia de COVID-19 ar putea să se termine în 2022
Pandemia cu virusul SARS-CoV-2 ar putea să se termien în anul 2022, potrivit unor analize efectuate de oamenii de știință.
Experții în sănătate au făcut previziuni legate despre sfârșitul pandemiei, potrivit Reuters.
„Credem că între acest moment și sfârșitul lui 2022 este punctul în care vom controla acest virus...când vom putea reduce semnificativ boala severă și moartea”, spune Maria Van Kerkhove, epidemiolog în fruntea acțiunii de combatere a Covid-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Viziunea agenției se bazează pe munca cu experții în boli care mapează cursul probabil al pandemiei în următoarele 18 luni. Până la sfârșitul lui 2022, OMS se așteaptă ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.
„Dacă ajungem la acea țintă, vom fi într-o situație epidemiologică foarte foarte diferită”, a spus Van Kerkhove.
De asmenea, aceasta trage un semnal de alarmă și se îngrijorează de țările care au ridicat prematur restricțiile împotriva COVID-19.
„Este uimitor pentru mine să văd, știți, oameni pe stradă, ca și cum totul s-ar fi încheiat”, a mai spus experta în sănătate.
Cazurile de Covid-19 și decesele au scăzut din luna august în aproape toate regiunile de pe glob, potrivit raportului OMS de pe 26 octombrie.
Europa a fost o excepție, Delta făcând noi ravagii printre țările cu o rată de vaccinare scăzută, precum Rusia și România, dar și în locurile unde a fost ridicată obligativitatea purtării măștii. Aceată variantă a influențat și numărul tot mai mare de infectări în țări precum Singapore și China, care au rate mari de vaccinare însă puțină imunitate naturală, din cauza restricțiilor mult mai severe.
Care sunt primele țări vizate
Experții în sănătate se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală printre cei infectați cu COVID-19, precum SUA, Marea Britanie, Portugalia și India. Însă aceștia avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil cu mutații ce apar în urma infectării populațiilor cu rata de vaccinare scăzută.
„Tranziția va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi condusă de cantitatea de imunitate din populație, obținută în urma infectării naturale și, desigur, distribuția vaccinului, care este variabilă...de la regiune la regiune, de la țară la țară”, spune Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică de la Harvard.
Unii experți se așteaptă ca valul cu varianta Delta din SUA să se încheie luna aceasta, fiind și ultimul val important de Covid-19.
Citește și: Incidență sub 3 la mie pentru majoritatea județelor înainte de sărbători. Anunțul făcut de Octavian Jurma