Pandemia va mai ține cel puțin un an. Anunțul îngrijorător făcut de OMS
Publicat pe 21.10.2021 la 10:19 Actualizat pe 21.10.2021 la 10:19
Organizația Mondială a Sănătății anunță că pandemia de coronavirus va mai ține încă un an, cel puțin, în condițiile actuale. Reprezentanții organizațiie susțin acest termen există pentru că țările sărace nu primesc vaccinurile de care au nevoie.
- OMS estimează că pandemia va mai dura cel puțin un an.
- Reprezentanții fac apel către țările bogate.
Bruce Aylward, reprezentant de vârf al OMS, anunță că omenirea nu va scăpa de pandemie prea curând. Cel puțin un an vom mai fi stăpâniți de virus, pentru că în decursul anului 2022 se va înregistra un avans lent și obositor.
Pandemia mai durează cel puțin un an
Mai multe țări dezvoltate, printre care și Marea Britanie, au promis să aloce sute de milioane de doze pentru statele care nu-și permit să le achiziționeze. Londra a promis 100 de milioane de doze, dar livrat doar 10 milioane până acum, informează BBC.
În acest context, dr. Alyward a făcut apel la țările bogate să-și "cedeze locul" la aprovizionarea cu vaccinuri, pentru a permite companiilor farmaceutice să "ridice" statele sărace în lista de priorități.
Țările sărace primesc doar a șaptea parte din ce li s-a promis
Datele publicate de alianța de organizații caritabile People's Vaccine arată că doar una din șapte doze promise de companiile farmaceutice și de statele bogate ajung la destinație în țările sărace. Majoritatea dozelor de vaccin au fost administrate în statele cu un venit ridicat sau aflate în partea superioară a grupei cu venituri medii. Drept urmare, în Africa au fost injectate doar 2,6% din dozele administrate la nivel global.
Canada și Marea Britanie au fost statele criticate de alianță pentru faptul că și-au procurat vaccinuri pentru nevoile interne prin intermediul Covax, programul susținut de Organizația Națiunilor Unite pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor anti-COVID.
Regatul Unit și-a procurat prin Covax peste jumătate de milion de doze de Pfizer, iar Canada a primit, prin același mecanism, aproape un milion de doze de AstraZeneca.
Covax a vrut ca toate statele să poată procura vaccinuri prin acest mecanism, inclusiv cele bogate. Totuși, cele mai multe dintre statele G7, grupul celor mai dezvoltate țări, au decis să se abțină, odată ce au încheiat acorduri individuale cu companiile farmaceutice.
În urma criticilor, Londra a amintit că a contribuit la lansarea Covax, cu o donație de peste jumătate de miliard de lire sterline, în timp ce Canada a anunțat că a renunțat să mai procure vaccinuri prin Covax.
Citește și: Bill Gates a anunțat când va lua sfârșit pandemia. Miliardarul este foarte optimist