Președintele Organizației Mondiale a Sănătății, semnal de alarmă: „Nu ar trebui să presupunem că gripa aviară nu ne va afecta”
Publicat pe 10.02.2023 la 13:06 Actualizat pe 10.02.2023 la 13:07
Un semnal de alarmă în privința riscului de transmitere al gripei aviare la om a fost transmis de președintele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Oficialul atrage atenția asupra posibilității creșterii riscului de transmitere la specia umană, odată cu deversarea recentă a gripei aviare la mamifere.
- Riscul de transmitere al gripei aviare la om poate crește
- Anunțul făcut de directorul OMS
Președintele Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis un semnal de alarmă în privința riscului de transmitere al gripei aviare la om. Recent a fost înregistrată o răspândire semnificativă a virusului la mamifere, iar oficialul a precizat că oamenii nu trebuie să presupună că riscul de transmitere la oameni va rămâne scăzut.
Președintele Organizației Mondiale a Sănătății, semnal de alarmă în privința transmiterii gripei aviare la om
Miercuri, Ghebreyesus a declarat este necesară monitorizarea atentă a cazurilor de gripă aviară la nurci, vidre, vulpi și lei de mare, care au apărut în ultimele săptămâni.
Liderul organizației a mai menționat și faptul că virusul H5N1 nu a mai înregistrat o răspândire la oameni din 1996, dar au mai fost cazuri „rare și nesusținute” de transmitere între oameni, relatează politico.eu.
O epidemie a virusului a fost detectată la o fermă de nurci în Spania, în luna octombrie. Angajații au au fost testați, iar rezultatele au fost negative.
La nivel mondial, patru oameni au fost depistați oficial cu gripă aviară anul trecut, potrivit purtătorului de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.
Gripa aviară reprezintă o amenințare pentru oameni din cauza potențialului ei de a provoca o nouă pandemie, motiv pentru care supravegherea temeinică a cazurilor rămâne extrem de importantă.