Produsele care conțin sclipici vor fi interzise în Uniunea Europeană. Data la care vor fi scoase de pe piață
Publicat pe 12.10.2023 la 12:15 Actualizat pe 12.10.2023 la 12:15
O veste de importanță majoră pentru industria cosmetică vine din Uniunea Europeană, unde se pregătește o interdicție amplă. Produsele care conțin sclipici vor fi retrase de pe piață, iar data limită se apropie cu pași repezi.
- Produsele cu sclipici vor fi interzise în Uniunea Europeană
- Decizie radicală
Uniunea Europeană își îndreaptă privirea spre un viitor mai ecologic prin adoptarea unei măsuri ambițioase. Interdicția vânzării produselor care conțin sclipici, intrată în vigoare de la sfârșitul acestei săptămâni, a stârnit o reacție fără precedent din partea consumatorilor, care au luat cu asalt magazinele pentru a-și asigura ultimele stocuri.
Produsele cu sclipici vor fi interzise în Uniunea Europeană
Comisia Europeană a adoptat această măsură menită să stopeze eliberarea în mediu a aproximativ jumătate de milion de tone de microplastic. Interdicția se concentrează pe particulele de plastic mai mici de 5 mm care sunt insolubile și nu se degradează. Luna trecută, forul european a pus în aplicare această regulă, având în vedere impactul negativ al microplasticului asupra mediului și sănătății umane.
Interzicerea va acoperi o gamă variată de produse, inclusiv sclipiciul liber și microbilele, care au fost primele să fie scoase de pe piață la data de 15 octombrie. Această măsură nu se oprește aici; produse precum materialul granular de umplutură pentru suprafețe sportive artificiale, detergenți, balsam de rufe, îngrășăminte, jucării, medicamente și dispozitive medicale, cosmetice ce conțin microplastic pentru exfoliere sau pentru textură intră, de asemenea, în atenția autorităților europene pentru posibile interdicții ulterioare.
Producătorii de produse ce conțin sclipici vor avea o perioadă de grație pentru a găsi alternative sustenabile și a se conforma noilor reguli.
De ce nu este bine să folosești testerele din magazinele de make-up
Deschiderea unui tester de machiaj și aplicarea produselor înainte de achiziție poate părea o idee tentantă, dar rezultatele pot fi cu totul surprinzătoare. Recent, un utilizator TikTok a realizat un experiment care a stârnit o amplă dezbatere pe această temă. Acțiunea a avut loc într-un magazin de cosmetice din Statele Unite ale Americii și a oferit o perspectivă înfricoșătoare asupra riscurilor asociate cu testarea produselor.
Rezultatele testului au arătat că bacteriile au găsit un mediu propice pentru dezvoltare pe numeroase produse de machiaj. Fardul de obraz și fardurile de pleoape au fost doar începutul, fiind printre puținele produse care nu au fost afectate de microbi. Aceasta este doar vârful aisbergului, deoarece alte produse au fost depistate cu prezența bacteriilor care pot duce la infecții periculoase, inclusiv infecții cu stafilococ.