S-a dat startul turismului în spațiu. Nava miliardarului Richard Branson, lansată într-o misiune istorică
Publicat pe 11.07.2021 la 19:55 Actualizat pe 11.07.2021 la 19:58
Nava miliardarului Richard Branson, la bordul căreia se află și el, a fost lansată duminică din Statele Unite. Aceasta va ajunge din deşertul New Mexico până la marginea spaţiului. Călătoria, care este plănuită de 17 ani, va dura aproximativ 90 de minute. Cu această misiune istorică s-a dat startul turismului în spațiu.
- A fost lansată nava spațială a miliardarului Richard Branson.
- Miliardarul se află la bordul navei.
UPDATE: Nava a aterizat cu succes. Richard Branson a coborât de la bord alături de ceilalți trei pasageri. Miliardarul este cât se poate de fericit. În aceste momente sărbătorește reușita alături de echipa lui.
Richard Branson a anunțat lansarea navei sale în spațiu. Miliardarul dă startul turismului spațial după 17 ani de pregătiri. Lansarea navei a fost transmisă live pe posturile americane de televiziune.
Misiune istorică în spațiu
Cu puțin timp să anunțe lansarea, Branson a publicat pe Twitter o fotografie în care apare alături Elan Musk, un alt împătimit al tehnologiei şi spaţiului.
Din cauza condițiilor meteorologice, pregătirile pentru lansare au fost amânate puţin mai mult de 90 de minute. Richard Branson va călători până la o altitudine de 90 de kilometri, unde cerul devine negru şi orizontul Pământului se curbează.
Nava lui Richard Branson a fost lansată în spațiu
Miliardarul a vrut să participe la prima călătorie pentru a evalua experienţa înainte de a permite clienţiilor plătitori să urce la bordul navei.
În 2004, Richard Branson şi-a anunţat intenţia de a construi un avion spaţial, având ca obiectiv ca acesta să furnizeze servicii comerciale începând cu 2007. Planul său a fost întârziat din cauza unor dificultăți tehnice, dar și a unui accindent fatal în timpul zborului de dezvoltare din 2014.
Misiunea de duminică va dura aproximativ 90 de minute în total, iar „faza de imponderabilitate”( când nava va ajunge în partea cea mai de sus a traiectoriei suborbitale) va dura aproximativ 4 minute.
La bord, alături de Branson, se află trei specialişti ai companiei Virgin Galactic: instructorul şef astronaut Beth Moses, inginerul Colin Bennett şi vicepreşedintele Sirisha Bandla. Piloţii Virgin Galactic Dave Mackay şi Michael Masucci vor conduce aeronava VSS Unity. C.J. Sturckow şi Kelly Latimer vor pilota VMS Eve.
Branson i-a luat-o înainte lui Jeff Bezos, care a programat lansarea vehiculului suborbital New Shepard pe 20 iulie. Fondatorul companiei Amazon și-a dorit să facă zborul pe acesată dată pentru că atunci se vor împlini 52 de ani de la prima aselenizare a unui echipaj uman - Apollo 11. Cel mai bogat om din lume va lua la bord și o femeie de 82, al cărei vis de-o viață a fost să ajungă în spațiu.