Studiu: infecția cu COVID-19 poate provoca leziuni pe creier. Pacienții pot avea probleme cu mersul sau vorbitul

Studiu: infecția cu COVID-19 poate provoca leziuni pe creier. Pacienții pot avea probleme cu mersul sau vorbitul © Hepta

Pacienții care se vindecă de noul coronavirus riscă să sufere leziuni pe creier și au șanse ridicate să moară oricum, chiar dacă au scăpat de COVID-19. Cercetătorii au descoperit că virusul afectează plămânii într-un fel care poate afecta creierul, făcând ca pacienții să aibă probleme cu mersul, vorbitul sau înghițitul.

Sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS) este principala condiție care îi ucide pe pacienții în strare critică din cauza virusului COVID-19, arată un studiu realizat de Asociația Americană a Plămânilor, citați de USA Today. Bolnavii dezvoltă acest sindrom târziu în infecția cu noul coronavirus, atunci când acesta a făcut distrugeri semnificative la nivelul plămânilor. În încercarea de a lupta cu virusul, coprul transmite celule imune către sistemul respirator, producând o reacție de inflamare puternică.

Inflamarea poate face ca vasele mici de sânge să secrete fluid și să umple sacii de aer din plămân care procesează oxigenul. Acest lucru îngreunează posibilitatea oxigenului de a intra în sânge și de a „hrăni” organele.

Asfel, există concluzii care arată că, chiar dacă sunt dezintubați, pacienții au o șansă de 30% să moară în următoarele 30 de zile, în anumite situații.

Dr. Nuala Meyer, lector asociat la Școala de Medicină Perelman a Universității din Penssylvania, spune că pacienții care supraviețuiesc sindromului ARDS s-ar putea lovi de un lung proces de recuperare.

La cinci ani de la externare, acești pacienți se chinuie semnificativ cu abilitatea de a merge, de a înghiți sau chiar de a vorbi, ca urmare a traumeigenerate de tubul respirator care a afectat corzile vocale.

Pe lângă tulburări cognitive, supraviețuitorii ARDS se pot lovi și de diverse probleme mentale, precum depresia sau anxietatea.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro