Țara din Europa în care seceta are și efecte pozitive. Cantitatea de sare de mare, de cea mai bună calitate, a crescut la nivel record
Publicat pe 08.08.2022 la 14:54 Actualizat pe 08.08.2022 la 14:55
Temperaturile extrem de ridicate au adus seceta în mai multe țări din Europa, dar fenomenul a avut și efecte pozitive pe teritoriul uneia dintre ele. Seceta a dus la creșterea record a cantității de sare de mare, iar producătorii deja nu mai știu cum să facă față.
- Producătorii de sare de mare beneficiază de pe urma secetei
- În ce țară a crescut cantitatea de sare de mare
Neajunsurile unora au devenit belșugul producătorilor de sare de mare din Franța. Seceta care a cuprins majoritatea țărilor din Europa a dus la creșterea record a cantității de sare de mare din regiunea Guerande, din nord-vestul hexagonului, informează Reuters.
Franța. țara din Europa în care seceta are și efecte pozitive
Menționăm că sarea de mare despre care este vorba are denumire de origine protejată "Fleur de Sel de Guerande" și este una dintre cele mai scumpe tipuri de sare de pe piaţa mondială. În SUA, un kilogram de sare din Guerande se vinde cu peste 100 de dolari.
Canicula și lipsa ploilor a accentuat evaporarea apei de mare în regiunea Guerande, fapt ce a dus la producerea unei cantități impresionante de sare de mare.
"Ne îndreptăm spre o producţie record", a spus Francois Durand, un francez care lucrează în mlaştinile sărate din Guerande de peste 20 de ani. Bărbatul susține că producția s-a dublat față de anul precedent.
Muncitorii nu fac față cantității mari de sare de mare
Regiunea Guerande, din nord-vestul Franţei, are climat variabil de tip atlantic, dar temperaturile din acest an au fost departe de a se încadra, fiind 40 de zile de soare fără întrerupere. În acest context, oamenii care lucrează în mlaştinile sărate au muncit la foc continuu.
"Muncitorii sunt obosiţi. Nu am avut suficientă ploaie pentru a justifica o pauză", afirmă Mathilde Bergier, un producător de sare de mare care are şi un mic magazin local de comercializare.
Chiar dacă au de benficiat de pe urma schimbărilor climatice pe în aceste momente, producătorii de sare de mare se întreabă ce vor face cu toată cantitatea de sare, dacă seceta devine o normalitate. Unii dintre ei recunosc că au deja sare de vânzare pentru mai mulți ani.