VIDEO / Tu ce auzi "Yanny" sau "Laurel"? Iluzia auditivă care a provocat nebunie în lumea întreagă

+2 click pentru
galerie

Iluzia auditivă a momentului © Foto: Youtube

Un video de mici dimensiuni a produs nebunie în lumea întreagă. Tu ce auzi "Yanny sau Laurel?" În filmuleţ ne este prezentat un cuvânt care se repetă de câteva ori, iar secretul este că nu toată lumea îl aude la fel. Unele persoane aud Yanny, în timp ce alţii înţeleg Laurel. Clipul a devenit viral pe internet şi a dat naştere unor adevărate dezbateri.

De fapt, iluzia auditivă prezintă un singur cuvânt, însă nimeni nu ştie dacă acesta este Yanny sau Laurel. Mulţi nu au putut înţelege din ce cauză unele persoane aud primul cuvânt, în timp ce alţii aud pe cel de-al doilea, astfel că specialiştii au decis să vină cu soluţia. Profesorul David Alais, de la Universitatea de Psihologie din Sydney, spune că este un exemplu de „stimulent perceptual ambiguu“. Acesta spune că mintea noastră jonglează între cele două interpretări, totul ţinând de felul în care suntem atenţi la sunete.

„Aceste cuvinte pot fi auzite în două moduri şi adesea mintea jonglează între cele două interpretări, deoarece creierul nu se poate decide asupra unei interpretări definitive. Dacă există puţină ambiguitate, creierul se blochează într-o singură interpretare perceptuală. Aici, Yanny/Laurel este ambiguu pentru că fiecare sunet are un conţinut similar de energie. E pur şi simplu confuz. Toate acestea nu fac decât să evidenţieze măsura mare în care creierul este un interpret activ al contribuţiei senzoriale, astfel lumea exterioară este mai puţin obiectivă decât ne place să credem“, a spus profesorul pentru The Guardian.   

De asemenea, un alt factor pentru care unele persoane aud un cuvânt, iar altele alt cuvânt ţine şi de vârstă pentru că după 50 de ani urechile nu mai au o sensibilitate înaltă a frecvenţei, dar ţine şi de accentul provocat de calculator. Aşadar, tu ce auzi, Yanny sau Laurel?

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici

 

O.P.

URMATOAREA  

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
TOATE STIRILE NOASTRE CONTINUA PE FACEBOOK

Alătură-te celor 300.000 de fani spynews.ro!

A1.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro
DivaHair.ro